Μετά τη δημοσιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων στις δοκιμές του εμβολίου, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, Ουγούρ Σαχίν δήλωσε πως οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της νόσου COVID-19 από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στο Reuters TV, ο διευθύνων σύμβουλος Ουγούρ Σαχίν είπε ότι αν όλα πάνε καλά, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα μπορούσε να δώσει έγκριση για την επείγουσα χρήση του προς τα τέλη του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου ή νωρίς στο δεύτερο δεκαπενθήμερο. Η υπό προϋποθέσεις έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιτευχθεί στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, πρόσθεσε. «Θα εξαρτηθεί από τα αιτήματα που θα λάβουμε και εάν όλες οι προϋποθέσεις πληρούνται».

Νωρίτερα σήμερα, οι δύο εταίροι δημοσίευσαν αποτελέσματα δοκιμών βάσει των οποίων το εμβόλιό τους έχει αποτελεσματικότητα 95% σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και δεν εκδηλώνει σοβαρές παρενέργειες.

Η Moderna Inc δημοσίευσε τη Δευτέρα προκαταρκτικά στοιχεία για το εμβόλιό της βάσει των οποίων είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό. Η AstraZeneca, που εργάζεται σε ένα εμβόλιο με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναμένεται να δημοσιεύει αποτελέσματα από τις μαζικές δοκιμές της πριν από το τέλος του έτους.

«Δεν αναμένω μια κατάσταση ανταγωνισμού τους πρώτους εννέα μήνες, διότι κάθε δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου τα οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθεύσει είναι ευπρόσδεκτη και πιθανόν θα χρησιμοποιηθεί». «Οι πρώτες πέντε, οκτώ εταιρείες (που θα κερδίσουν την έγκριση) δεν θα σταθούν εμπόδιο η μία στην άλλη… Υποθέτω ότι δεν θα γίνει πριν από τα μέσα του 2021 που κάθε εμβόλιο θα πρέπει να ξεχωρίσει με ένα συγκεκριμένο προφίλ», σημείωσε ο Σαχίν.

Νέες ανακοινώσεις για το εμβόλιο από τη Pfizer

Στο 95% καταγράφηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer και BioNTech στην πρόληψη της Covid-19, ακόμα και μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με την τελική ανάλυση. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Τα ευρήματα αυτά υπερβαίνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα 90% που είχε ανακοινώσει προ ημερών η Pfizer σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Δοκιμαστική διανομή σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ

Σε εφαρμογή μπήκε το πιλοτικό πρόγραμμα αποστολής και παράδοσης του εμβολίου Pfizer για τον κορονοϊό σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ. Η φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη αποβλέπει στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι εξαιρετικά κρύες συνθήκες αποθήκευσης του εμβολίου, το οποίο απαιτεί θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, έχουν επιλεγεί το Ρόουντ Άιλαντ, το Τέξας, το Νέο Μεξικό και το Τενεσί για την δοκιμαστική διανομή, επιλογή βασισμένη στο συνολικό μέγεθος, την πολυμορφία του πληθυσμού και τις υποδομές εμβολιασμού τους. Η εταιρεία προσδοκά ασφαλή και έγκυρα αποτελέσματα, με σκοπό να αιτηθεί έγκριση για χρήση του προϊόντος.

Η εταιρεία προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις: «Οι πολιτείες που συμμετέχουν σε αυτή τη δοκιμή δεν πρόκειται να λάβουν το εμβόλιο νωρίτερα από τις υπόλοιπες πολιτείες». Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής χορήγησης εμβολίων θα χρησιμεύσουν ως πρότυπο για άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και για διεθνείς κυβερνήσεις», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, για το εμβόλιο της εταιρείας Moderna

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο Θεσσαλονικιός που ηγείται της εταιρείας Pfizer, είχε υποδεχθεί προ ημερών με ενθουσιασμό τα αντίστοιχα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Moderna για το δικό της εμβόλιο.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Μπουρλά δήλωσε ενθουσιασμένος και αναφέρθηκε στον «κοινό στόχο» για την καταπολέμηση του ιού.

«Είμαι ενθουσιασμένος που ακούω τα καλά νέα που βγαίνουν από τη @moderna_tx για το πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων κατά της COVID-19. Οι εταιρείες μας μοιράζονται έναν κοινό στόχο – να νικήσουν αυτήν την τρομερή ασθένεια – και σήμερα συγχαίρουμε όλους στη Moderna και μοιραζόμαστε τη χαρά των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων τους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις