Τον «πατέρα» των φράκταλ ή αλλιώς, της μορφοκλασματικής γεωμετρίας, τον Μπενουά Μάντελμπροτ, τιμά η Google με το σημερινό Doodle της.

Ο Μαντελμπρότ ήταν ο Γαλλοαμερικανός μαθηματικός ο οποίος αν και ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα, όπως μαθηματικά φυσικών επιστημών και ποσοτική χρηματοοικονομική ανάμεσα σε άλλα, ήταν εκείνο που έδωσε το όνομα «φράκταλ» στην κατηγορία των μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μπορούν να μιμηθούν διάφορα ακανόνιστα γεωμετρικά σχήματα που συναντώνται στη φύση.

Τι είναι το φράκταλ;

Με τον διεθνή όρο φράκταλ στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν «απείρως περίπλοκο».

Ο γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου του 1924 στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Δημοκρατίας της Πολωνίας, Μάντελμπροτ, ήταν εκείνος που δημιούργησε την πρώτη «θεωρία της τραχύτητας», εντοπίζοντας «τραχύτητα» σε σχήματα βουνών, στη δομή των φυτών, στη δομή των αιμοφόρων αγγείων, αλλά και στην ομαδοποίηση των γαλαξιών. Ως σκοπό της αναζήτησής του έθεσε τη δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου που θα μπορούσε να μετρήσει τη συνολική «τραχύτητα» τέτοιων αντικειμένων στη φύση.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, εξαιτίας των σπουδών του στις ΗΠΑ μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να απεικονίσει τα φράκταλ και να δείξει πως η οπτική πολυπλοκότητα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από απλούς κανόνες.

Προς το τέλος της καριέρας του, έφτασε στην υψηλότερη ακαδημαϊκή βαθμίδα του Πανεπιστημίου του Γέιλ (Sterling Professor of Mathematical Sciences) και έγινε ο γηραιότερος καθηγητής με έδρα στην ιστορία του Γέιλ. Επίσης ο Μάντελμπροτ κατείχε θέσεις στα παρακάτω ιδρύματα: Pacific Northwest National Laboratory, Université Lille Nord de France, Institute for Advanced Study και στο Centre National de la Recherche Scientifique.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του έλαβε πάνω από 15 τιμητικά διδακτορικά ως αναγνώριση της συμβολής του στην επιστήμη, πολλά βραβεία και επίσης συμμετείχε στην συγγραφή πολλών επιστημονικών περιοδικών. Η αυτοβιογραφία του, The Fractalist: Memoir of a Scientific Maverick, δημοσιεύτηκε το 2012.

Ο Μάντελμπροτ πέθανε από καρκίνο στην ηλικία των 85 σε έναν ξενώνα στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης στις 14 Οκτωβρίου 2010. Αντιδρώντας στην είδηση ​​του θανάτου του, ο μαθηματικός Χάινζ-Όττο Πέιτγκεν είπε: «Αν μιλάμε για αντίκτυπο στο εσωτερικό των μαθηματικών, και στις εφαρμογές στις επιστήμες, είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες τα τελευταία πενήντα χρόνια».

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις