Εντός των επόμενων ημερών ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει την έγκριση των εμβολίων κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες BioNTech/Pfizer και Moderna. Αυτό αναφέρουν με σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι περιμένει να λάβει την πρώτη αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας ενός εμβολίου κατά της Covid-19 «τις προσεχείς ημέρες», το τελευταίο διαδικαστικό βήμα προς τη διάθεση ενός εμβολίου εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βρετανία η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει το εμβόλιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρας της Ευρώπης που θα εγκρίνει το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech. Αυτό αποκαλύπτουν με σημερινό δημοσίευμα οι Financial Times. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι παραδόσεις του εμβολίου θα ξεκινήσουν μόλις λίγες ώρες μετά την έγκριση. Πηγές του Whitehall αναφέρουν ότι τα πρώτα εμβόλια είναι αρκετά πιθανό να πραγματοποιηθούν γύρω στις 7 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου των δύο δόσεων, τα προκαταρκτικά δεδομένα του οποίου έδειξαν ότι είναι περισσότερο από 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπό κανονικές συνθήκες το εμβόλιο θα έπρεπε πρώτα να πάρει έγκριση από τον τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (έως το τέλος της μετάβασης στο Brexit στις 31 Δεκεμβρίου). Ωστόσο, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει προσωρινά προϊόντα, σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης του κοινού, όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού.

Δεν αποκλείεται παρόμοια διαδικασία να εφαρμοστεί και για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca. Την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην ρυθμιστική Αρχή, ζητώντας της να επανεξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca – Οξφόρδης.

Τονίζεται πως με σημερινή της ανακοίνωση η Ντάουνινγκ Στριτ επεσήμανε πως ο Νατνίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, θα αποσπαστεί στο Υπουργείο Υγείας ως υπουργός για την επίβλεψη της διάθεσης των εμβολίων κορονοϊού.

Αλμπερτ Μπουρλά: Γιατί είναι ασφαλές το εμβόλιο της Pfizer

«Ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία και το γεγονός ότι πραγματικά ξεχωρίζει ως μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπισή της είναι κάτι που με κάνει εξαıρετικά υπερήφανο», είπε σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer δρ Αλμπερτ Μπουρλά.

Στη συνέντευξή του, σημείωσε ακόμη ότι «ο ιός είναι ο εχθρός» και σημείωσε:« Εργαζόμαστε με πρωτοφανή ταχύτητα. Ιστορικά, η ανάπτυξη των εμβολίων για ένα νέο παθογόνο διαρκεί πολλά χρόνια. Λόγω του επείγοντος της κατάστασης προκαλούμε τον εαυτό μας να προχωρήσουμε την έρευνά μας σε ένα επιταχυνόμενο χρονικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει το να σκεφτούμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε παράλληλα, χωρίς να παραλείψουμε βήματα, αλλά μελετώντας νέους τρόπους να κάνουμε τα πράγματα και όχι διαδοχικά».

Τόνισε ακόμη:«Παρότι η Pfizer κινείται με εξαιρετική ταχύτητα, εν μέρει χάρη στην τεχνολογία mRNA, η διατήρηση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντική σε όλη την ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην Θεσσαλονίκη ο κ. Μπουρλά σημείωσε: «Ο κόμβος μας στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει κοιτίδα για υψηλού επιπέδου τεχνικές και άκρως εξειδικευμένες ψηφιακές ικανότητες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι Advanced Analytics και Agile Software Development».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις