Ψηφιακό πάσο για τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, που θα αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, σχεδιάζουν τουλάχιστον πέντε αεροπορικές εταιρείες. Το «υγειονομικό διαβατήριο» δεν είναι κάτι καινούριο για τις ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών. Υπήρχε από τότε που πήγαιναν μετανάστες στις ΗΠΑ και περνούσαν από τη νήσο Έλις στη Νέα Υόρκη και έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι υγιείς.

Μολονότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, υπάρχουν ακόμα και σήμερα κράτη που ζητούν από τους ταξιδιώτες που φτάνουν σε αυτά να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κίτρινου πυρετού αν ο προηγούμενος σταθμός τους θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση έχει επανέλθει με αφορμή τον κορονοϊό και, όπως γράφουν οι Financial Times, ήδη αεροπορικές εταιρείες θα αξιώνουν από τους επιβάτες τους να έχουν μαζί τους αποδεικτικό στοιχείο ότι εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού.

Και αυτό ίσως να επεκταθεί και σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε ξενοδοχεία και θέατρα όπου όσοι θα εισέρχονται θα πρέπει να προσκομίζουν απόδειξη ανοσίας. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θεωρείται αδύνατον να κάνουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς καθώς αυτό μπορεί να προσκρούσει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πάντως, οι πέντε αεροπορικές εταιρείες που σκοπεύουν να προχωρήσουν το σχέδιο αυτό, να φτιάξουν δηλαδή ένα ψηφιακό πάσο για τους επιβάτες τους, χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα την CommonPass που αποθηκεύει μόνο περιορισμένα δεδομένα στο κινητό του επιβάτη, έναν κώδικα QR που δείχνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για είσοδο.

Qantas: Θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους επιβάτες των διεθνών πτήσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας Qantas ήταν η πρώτη που γνωστοποίησε ότι θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για όλους τους επιβάτες των διεθνών της πτήσεων, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της, σημειώνοντας ότι η αξίωση αυτή θα γίνει μάλλον «συνήθης» στον τομέα.

Η υποχρέωση να έχει εμβολιαστεί κάποιος κατά της COVID-19 για να ταξιδέψει με την Qantas θα τεθεί σε ισχύ όταν θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για το κοινό, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλαν Τζόις. «Εξετάζουμε την αλλαγή των όρων χρήσης για τους ταξιδιώτες των διεθνών πτήσεων, ώστε να τους λέμε ότι θα ζητάμε από τον κόσμο να εμβολιάζεται προτού μπορέσει να ανέβει στο αεροπλάνο», δήλωσε ο Τζόις στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel Nine.

Η Qantas μελετά επίσης την εφαρμογή του μέτρου αυτού και στις εσωτερικές πτήσεις, διευκρίνισε ο ίδιος. «Ωστόσο για τους επιβάτες των διεθνών πτήσεων που φτάνουν στην Αυστραλία και γι’ αυτούς που φεύγουν από τη χώρα, πιστεύουμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα», συνέχισε. Ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas προέβλεψε εξάλλου ότι το μέτρο αυτό θα γενικευτεί στον κόσμο των αερομεταφορών, καθώς οι κυβερνήσεις και οι αεροπορικές εταιρείες σκέφτονται αυτήν την περίοδο το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, της σύστασης ηλεκτρονικών δελτίων εμβολιασμού.

Η Qantas, η οποία επλήγη όπως και όλες οι αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο από την ραγδαία μείωση των αεροπορικών ταξιδίων λόγω της πανδημίας, έχει περικόψει 8.500 θέσεις εργασίας και έχει καθηλώσει στο έδαφος περισσότερα από 200 αεροπλάνα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις