Σε αυστηρούς τόνους έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προστατεύει τα κράτη – μέλη της. Αποδέκτες του αυστηρού μηνύματός του ήταν τόσο η Τουρκία, όσο και εκείνοι που διστάζουν να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της χώρας.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στην προάσπιση της ασφάλειας των κρατών – μελών της Ε.Ε. δηλώνοντας, σύμφωνα με το Reuters, πως «Η Ε.Ε. πρέπει να υπερασπίζεται την κυριαρχία των κρατών – μελών».

«Pacta sunt servanda» δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Με αυτή τη φράση στα Λατινικά, η οποία υποστηρίζει πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, έκλεισε τη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας.

Ο κος Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της αξιοπιστίας της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες. Ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι. Pacta sunt servanda».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη ξεχωρίζει και η εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία για έγκριση προϋπολογισμού και Ταμείου Ανάκαμψης. «Εκτιμώ η πρόταση για συμβιβασμό που έχει γίνει βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα. Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει από τις πρώτες χώρες το δικό της σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα χρήματα πρέπει να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες ΕΕ το συντομότερο δυνατό », σημείωσε.

Ωστόσο, το σχέδιο συμπερασμάτων που θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου κάνει λόγο για κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες του ενεργειακού τομέα, στα πρότυπα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα και στη Λευκορωσία ενώ παραπέμπει για πιο βαθιές κυρώσεις σε νέα συζήτηση το Μάρτιο. Με τη διατύπωση αυτή δεν φαίνεται να συμφωνούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, οι οποίες ζητούν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

H επιβολή αυστηρών κυρώσεων θα μπορούσε να ασκήσει πραγματική πίεση στην τουρκική οικονομία, εκτιμά ο Τούρκος οικονομολόγος και αρθρογράφος Εμρέ Ντελιβελί δηλώνοντας στη γερμανική ραδιοφωνία DLF:«Η τουρκική οικονομία θα ήταν πολύ ευάλωτη απέναντι σε ισχυρές ευρωπαϊκές κυρώσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν στενοί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι μισές τουρκικές εξαγωγές πηγαίνουν στην ΕΕ. Στην Τουρκία υπάρχουν επίσης πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι Ευρωπαίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων τουριστών στην Τουρκία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις