Την ώρα που οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού στη Βραζιλία έχουν ξεπεράσει σχεδόν τους 185.000 θανάτους, ο πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα τουλάχιστον, συμπεριφέρεται ως τρολ.

Παρ΄ όλα αυτά η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί μεταξύ των εκατομμυρίων Βραζιλιάνων. Σε δημοσκόπηση με το ερώτημα εάν φταίει  ο πρόεδρος της χώρας για τους νεκρούς και την εξάπλωση της πανδημίας, 47% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «δεν είναι καθόλου υπεύθυνος», 41% τον θεωρεί «έναν από τους υπεύθυνους -αλλά όχι τον κύριο- για τους θανάτους» και μόνο ένα 11% τον θεωρεί ως τον «πρωταρχικά υπεύθυνο» για αυτόν τον απολογισμό.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου από την αρχή είχε χαρακτηρίσει την πανδημία ως μια «μικρή γρίπη». Σήμερα επανέρχεται δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό,  κάνοντας σχόλια για τις παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer. 

«Η σύμβαση της Pfizer είναι ξεκάθαρη: Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τυχόν παρενέργειες. Εάν όμως μετατραπείτε σε αλιγάτορα, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ακροδεξιός ηγέτης. Τις δηλώσεις αυτές  τις έκανε, παρά το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα ξεκινά το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στη Βραζιλία. Βεβαίως εκείνος δήλωσε ρητά πως δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Βραζιλία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν αλλά όχι και υποχρεωτικός. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο την Πέμπτη αποφάσισε το αντίθετο, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους πολίτες να το κάνουν.

Θυμίζουμε ότι από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας τον Μάρτιο, ο Μπολσονάρου σταθερά υποβάθμιζε τη σοβαρότητά της πανδημίας και λοιδωρούσε τους περιφερειακούς κυβερνήτες που ήθελαν να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής απόστασης για τον περιορισμό της μετάδοσης. Όταν μάλιστα ανακοίνωσε πως είχε προσβληθεί από κορονοϊό τον Ιούλιο, ισχυρίστηκε ότι θεραπεύθηκε χάρις στη χρήση χλωροκίνης, ενός φαρμάκου του οποίου η αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Και «ξέφυγε» όταν δήλωσε: «Σήμερα συζητάμε μόνο για την πανδημία, πρέπει να σταματήσει αυτό. Λυπάμαι για τους νεκρούς, λυπάμαι. Αλλά μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε, όλος ο κόσμος εδώ θα πεθάνει. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτό, να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε μια χώρα π…δων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις