Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν αφήσει τον προεδρικό θώκο του, αφήνει οδηγίες για τα μελλοντικά κτήρια των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ. Με εκτελεστικό διάταγμά του αναφέρει πως τα ομοσπονδιακά κτήρια θα πρέπει να είναι «όμορφα», δηλαδή να έχουν κλασικό, ελληνορωμαϊκό στιλ.

Το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα έχει στόχο να «ενθαρρύνει» τη «μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική» στα ομοσπονδιακά δημόσια κτήρια, με κατά προτίμηση «κλασικό» στιλ ή άλλα «παραδοσιακά» πρότυπα, στις μελλοντικές συμβάσεις οικοδόμησης τέτοιων. Αυτό είναι το στιλ πολλών γνωστών κτηρίων ειδικά στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, όπου εδρεύει το Κογκρέσο και του Lincoln Memorial.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει «κατά μεγάλο μέρος σταματήσει να οικοδομεί όμορφα κτίρια», διατείνεται το διάταγμα, επικρίνοντας το «παράταιρο ετερόκλιτο μίγμα» της αρχιτεκτονικής των δημόσιων κτιρίων που ανεγέρθηκαν στην Ουάσινγκτον μετά το 1950.

Στην αρχική του εκδοχή, το κείμενο επέβαλε απαγόρευση στην οικοδόμηση κτηρίων οποιουδήποτε άλλου αρχιτεκτονικού στιλ πλην του ελληνορωμαϊκού, προκαλώντας αντιδράσεις από μέρους ορισμένων ενώσεων αρχιτεκτόνων. Παρά το γεγονός ότι οι διατυπώσεις του τελικού κειμένου είναι μετριασμένες και πιο ευέλικτες, το εκτελεστικό διάταγμα επικρίθηκε από την ένωση αρχιτεκτόνων του American Institute, που εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρωτοβουλία.

«Οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να αποφασίζουν οι ίδιοι το στιλ της αρχιτεκτονικής που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους», έκρινε ο διευθυντής της οργάνωσης αυτής, ο Ρόμπερτ Άιβι, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε. Τονίζεται πως ο Τραμπ, επιχειρηματίας στον τομέα των ακινήτων προτού γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει συνδέσει το όνομά του με μοντέρνα κτήρια, φτιαγμένα από χάλυβα και γυαλί, συχνά με επίχρυσα διακοσμητικά στοιχεία.

Σημειώνεται πως ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν 77 ετών, ο νικητής των φετινών αμερικανικών εκλογών και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2021 και αναμένεται να φέρει μια σειρά από αλλαγές που θα θέσει και επίσημα τέλος στην τετραετία του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις