Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν παρουσιάζει πλέον συμπτώματα του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Ελιζέ την Πέμπτη.

Ο κ. Μακρόν μπορεί πλέον να βγει από την καραντίνα, αφού τέθηκε σε απομόνωση για επτά ημέρες στην επίσημη προεδρική κατοικία στη Λα Λαντέρν, κοντά στις Βερσαλλίες, σύμφωνα με την προεδρία της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαγνώστηκε θετικός στην COVID-19 στις 17 Δεκεμβρίου, γεγονός που οδήγησε σε μια προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών του σε όλη την Ευρώπη ύστερα από πολυάριθμες, πρόσφατες συναντήσεις του με ηγέτες της Ε.Ε.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μακρόν παρουσίαζε βήχα, υψηλό πυρετό και μεγάλη κόπωση. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι παρόλο που δουλεύει με πιο αργούς ρυθμούς καθώς αναρρώνει, θα συνεχίσει να ασχολείται με τα ζητήματα προτεραιότητας της Γαλλίας, όπως η ανταπόκριση της χώρας στην πανδημία και το Brexit.

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε καλέσει τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί.

Ο Πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να απευθύνει μήνυμα προς τους Γάλλους πολίτες εν όψει των Χριστουγέννων όπου θα υπενθυμίζει τη σημασία της αποφυγής των κοινωνικών επαφών, τη χρήση της μάσκας, του καλού αερισμού των κλειστών χώρων και του τακτικού πλυσίματος των χεριών για να περιοριστεί αυτή η πανδημία.

Η ανακοίνωση ότι ο Μακρόν προσβλήθηκε από τον κορονοϊό είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα μια σειρά από πολιτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντρ ντε Κρο και ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης Αντόνιο Κόστα.

Πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, στις 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech «μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα 16 ετών και άνω», «λόγω της αποτελεσματικότητάς του και του ικανοποιητικού προφίλ ανεκτικότητάς του», όπως ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια αρχή Υγείας (HAS) της Γαλλίας.

Η γνωμοδότηση της υγειονομικής αρχής αποτελεί το τελευταίο ρυθμιστικό στάδιο πριν από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γαλλία την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

«Επιβεβαιώνουμε ότι αυτό το πρώτο εμβόλιο έχει θέση στην εμβολιαστική στρατηγική, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του όσο και το προφίλ ανεκτικότητάς του, το οποίο είναι εξαιρετική είδηση», δήλωσε η πρόεδρος της HAS Ντομινίκ Λε Γκουλουντέκ σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για μια πρωτοφανούς κλίμακας εκστρατεία εμβολιασμού ύστερα από την έγκριση του εμβολίου από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις