Η Βρετανία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια «λογική» μεταβατική περίοδο 5,5 ετών όσον αφορά το ζήτημα της αλιείας, η οποία είναι μεν μεγαλύτερη από τα 3 χρόνια που επιδίωκε αλλά μικρότερη από τα 14 χρόνια που ζητούσαν αρχικά οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Θέλαμε τρία χρόνια, καταλήξαμε σε πέντε. Πιστεύω ότι είναι μια λογική μεταβατική περίοδος», πρόσθεσε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι ο τομέας της αλιείας θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στήριξης, ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου και της διαδικασίας επεξεργασίας των αλιευμάτων

Οι «πρώην» πρωθυπουργοί για το Brexit

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον, που είχαν παίξει ρόλο στο Brexit στη Βρετανία, χαιρέτισαν σήμερα μια «πραγματικά ευπρόσδεκτη» εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η εμπορική συμφωνία είναι πραγματικά ευπρόσδεκτη» αποτελώντας «αναγκαίο βήμα για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ ως φίλοι, γείτονες και εταίροι», έγραψε στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Η Τερέζα Μέι, η οποία τον διαδέχθηκε και παραιτήθηκε επειδή το Κοινοβούλιο δεν είχε εγκρίνει τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ που η ίδια είχε διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η συμφωνία έφερε «εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις» και συνέβαλε να «διατηρηθεί η ροή του εμπορίου».

Γενικά στη Μεγάλη Βρετανία επικρατεί αισιοδοξία με τις εξελίξεις Θέλω δύο καρέκλες να που κυρίως συνδέεται σε σχέση με το γεγονός ότι πρώτα εκεί ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε σχεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ή δε Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι όταν ξεκίνησε αρχικά η ιδέα για ένα Brexit. Υπάρχουν σχετικές εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία της βρετανικής οικονομίας αλλά και την τιμή της Λίρας. Το 2021 αναμφισβήτητα θα αποτελέσει πρόκληση για την κοινοπολιτεία, αν και πολλοί εκτιμούν ότι η εξέλιξη κατά κάποιο τρόπο έχει προεξοφληθεί από τις αγορές  οπότε δεν θα αλλάξουν δραματικά τα πράγματα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις