Πλήθος αρνητικών κριτικών, σε παγκόσμια κλίμακα, δέχθηκε σήμερα η δίκη της Λουτζέιν αλ Χαδλούλ, με το δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας να την κρίνει ένοχη και να την καταδικάζει σε κάθειρξη 5 ετών και 8 μηνών, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται πως η 31χρονη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών κρατείται από το 2018 μετά τη σύλληψή της μαζί με τουλάχιστον 12 άλλες ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σύμφωνα με τα όσα παραθέτουν οι εφημερίδες Sabq και al-Shark al-Awsat, η καταδίκη της θέτει από νωρίς μια πρόκληση στην σχέση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει περιγράψει τη Σαουδική Αραβία ως “παρία” όσον αφορά το επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν.

Η εξέχουσα ακτιβίστρια καταδικάστηκε ως ένοχη για επιδίωξη αλλαγής του πολιτικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας αλλά και για πρόκληση βλάβης στην εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η Sabq διευκρινίζει πως κρίθηκε ένοχη για “διάφορες δραστηριότητες που απαγορεύονται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία”.

Πρέπει να επισημανθεί πως, η απόφαση αφορά την αναστολή δύο ετών και 10 μηνών από την καταδίκη της, αν λάβουμε υπόψη πως καθώς κρατείται από τις 15 Μαΐου του 2018 που συνελήφθη.

Σχετικά με τις κατηγορίες εξαιτίας των οποίων η ακτιβίστρια θα παραμείνει στην φυλακή για σχεδόν τρία χρόνια ακόμη, χαρακτηρίζονται ψευδείς από ειδικούς του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα σημαντικές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζητούν την απελευθέρωσή της.

Η κράτηση των γυναικών ακτιβιστριών χρονολογείται λίγο πριν και μετά την άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν, κάτι για το οποίο αγωνίζονταν για καιρό πολλοί ακτιβιστές, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οι οποίες συνοδεύτηκαν από καταστολή των διαφωνούντων και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις