Συγκλονιστικός είναι ο απολογισμός του τρέχοντος έτους και της καταπάτησης της ελευθερίας του λόγου, με 50 δημοσιογράφους να δολοφονούνται το 2020, και μάλιστα οι επτά στους δέκα σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη και όχι σε εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) στην ετήσια έκθεσή της, που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων παρέμεινε σταθερός συγκριτικά με τους 53 που έχασαν τη ζωή τους το 2019, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονούνται σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη αυξάνεται συνεχώς. Ενδεικτικά, φέτος μόνο αυτό συνέβη σε 34 υποθέσεις, ήτοι το 68% του συνόλου, όπως επισημαίνει η γαλλική ΜΚΟ, ο απολογισμός της οποίας εκτείνεται στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου ως τη 15η Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, το ποσοστό των δημοσιογράφων που χάνουν τη ζωή τους σε εμπόλεμες ζώνες ή σε μέρη όπου πραγματοποιούνται ένοπλες συρράξεις μειώνεται συνεχώς, όταν από το 58% του 2016 ανήλθε φέτος σε μόλις 32%. Χώρες τις οποίες αφορά το εν λόγω ποσοστό είναι η Συρία ή η Υεμένη, αλλά και σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, όπου συνεχίζονται «ένοπλες συγκρούσεις χαμηλής ή μεσαίας έντασης».

Σε βαθμό επικινδυνότητας, το Μεξικό είναι εκείνο που κατέχει την πρώτη θέση για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ, με 8 δολοφονίες το τρέχον έτος. Ακολουθούν η Ινδία (4), το Πακιστάν (4), οι Φιλιππίνες (4) και η Ονδούρα (3).

Σημειώνεται πως, το 84% των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2020, το 84% αποτέλεσε στόχο και δολοφονήθηκε. Το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν στο 63%. «Ορισμένοι από τους φόνους αυτούς διαπράχθηκαν με εξαιρετικά βάρβαρο τρόπο», τονίζει η ΜΚΟ.

Ενδεικτικά, αναφέρεται το περιστατικό του μεξικανού δημοσιογράφου Χούλιο Βαλβίδια Ροδρίγκες της εφημερίδας El Mundo της Βερακρούς, ο οποίος βρέθηκε αποκεφαλισμένος στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας. Ο Βίκτορ Φερνάντο Άλβαρες Τσάβες, διευθυντής τοπικού ειδησεογραφικού ιστότοπου, βρέθηκε διαμελισμένος στην πόλη Ακαπούλκο, ενώ η περίπτωση του Ρακές Σινγκ «Νίρμπικ», Iνδού δημοσιογράφου, τρομάζει, καθώς ο άτυχος άνδρας κάηκε ζωντανός αφού τον περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό. Την ίδια στιγμή ο Ισραβέλ Μόζες, ανταποκριτής τηλεοπτικού δικτύου στο ομόσπονδο κράτος Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, δολοφονήθηκε «με ματσέτες», ενώ στο Ιράν ο διευθυντής του Amadnews Ρουχολάχ Ζαμ, καταδικάστηκε σε θάνατο και οδηγήθηκε στην αγχόνη.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως, οι μισοί από τους είκοσι δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν φέτος, ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο ή υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Τέσσερις έκαναν έρευνα για τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα, ενώ τρεις κάλυπταν θέματα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πρώτο μέρος του ετήσιου απολογισμού της, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα Δεκεμβρίου, η RSF έκανε λόγο για 387 φυλακισμένους δημοσιογράφους σε διεθνές επίπεδο, αριθμό που παραμένει σε «ιστορικά υψηλό επίπεδο».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) από την πλευρά της κάνει λόγο για 2.658 δολοφονίες δημοσιογράφων από το 1990.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις