Με τη διασπορά κορονοϊού στα σχολεία ασχολήθηκε το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) και σε ειδική έκθεσή του ερεύνησε πως ο κορονοϊός επηρέασε τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, με ημερομηνία δημοσίευσης την 23η Δεκεμβρίου, το ECDC αρχικά επισημαίνει ότι «η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων για τον έλεγχο της διασποράς της πανδημίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως το τελευταίο «καταφύγιο». Οι αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική υγεία και ο εκπαιδευτικός αντίκτυπος από το κλείσιμο των σχολείων στα παιδιά, καθώς και οι οικονομικές συνέπειες ευρύτερα στην κοινωνία, πιθανώς να ξεπερνούν τα οφέλη».

Στην ίδια έκθεση, το ECDC επαναλαμβάνει ότι τα παιδιά ηλικίας 1 έως 18 ετών έχουν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλειών, βαρέων περιστατικών και θανάτων από άλλες ηλικιακές ομάδες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μπορούν να προσβληθούν και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.

«Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης του κορoνοϊού, όμως μόνο του αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό για να προλάβει τη διασπορά στην κοινότητα» εξηγεί η επιστημονική επιτροπή του ECDC. Η επιστροφή στα σχολεία στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με το ECDC, συνέπεσε με μια «ευρύτερη χαλάρωση» των μέτρων σε πολλές χώρες και «δεν δείχνει να είναι η κινητήριος δύναμη για την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε σε πολλές χώρες της ΕΕ από τον Οκτώβριο».

Το ECDC προσθέτει μάλιστα ότι η διασπορά στα σχολεία εξαρτάται άμεσα από τη μετάδοση στην κοινότητα και πως στις σχολικές μονάδες αντιστοιχεί «η μειονότητα των κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάθε χώρα στην οποία έγινε σχετική έρευνα». Παρά ταύτα, η ομάδα του ECDC υπενθυμίζει ότι είναι ύψιστης σημασίας η τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής.

Το γράφημα – «κλειδί» για τα σχολεία

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων περιλαμβάνει στην έκθεσή του για τα σχολεία και ένα γράφημα που δείχνει κατά μήνα και κατά εβδομάδα το πώς αντιστοιχούν τα κρούσματα σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Με τις αποχρώσεις του μπλε είναι οι ηλικίες των μαθητών σχολείων (έως 18 ετών).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις