«Σήμερα ήταν μια μαύρη ημέρα για το αμερικανικό Καπιτώλιο», δήλωσε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης της Γερουσίας που επανέλαβε τις εργασίες της, αρκετές ώρες μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Με ένα αυστηρό μήνυμα απευθύνθηκε στους εισβολείς που υποκινήθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ λέγοντάς τους:

«Όλοι εσείς που προκαλέσατε καταστροφές στο Καπιτώλιο, δεν νικήσατε. Η βία ποτέ δεν κερδίζει. Η ελευθερία κερδίζει και εδώ παραμένει η Βουλή του λαού. Καθώς θα ξαναρχίζουμε τις διαδικασίες σε αυτήν την αίθουσα, ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας της ανθεκτικότητας και της δύναμης της δημοκρατίας μας, ακόμη και μετά την άνευ προηγουμένου βία και τον βανδαλισμό».

Ο Πενς, καταχειροκροτήθηκε ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπός του είχε δηλώσει απαντώντας σε φήμες, ότι ο αντιπρόεδρος δεν αποχώρησε κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο και ότι βρισκόταν σε συνεχή με την πολιτική ηγεσία του Κογκρέσου, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη και το Πεντάγωνο «για να διασφαλιστεί το Καπιτώλιο και να ξαναρχίσει η συνεδρίαση του Κογκρέσου».

Δείτε απευθείας τη συνεδρίαση στο Κογκρέσο για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος ανά Πολιτεία:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την πρωτοβουλία συμμάχων του Τραμπ να μην κυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πενσιλβάνια

Η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε σήμερα το πρωί πρωτοβουλία συμμάχων του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποτραπεί η κύρωση της νίκης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, σε μια τελευταία απόπειρα είτε να μην επικυρωθεί η νίκη του νεοεκλεγέντα προέδρου είτε να καθυστερήσει.

Η απόρριψη της πρωτοβουλίας αυτής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 282 ψήφους έναντι 138 γίνεται λίγες ώρες μετά την καταψήφισή της από τη Γερουσία.

Μετά την ψηφοφορία αυτή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ξανά η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.

Και η Γερουσία απέρριψε νωρίτερα την προσπάθεια

Νωρίτερα η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε, όπως και στην περίπτωση της πολιτείας της Αριζόνα, την πρωτοβουλία συμμάχων του Τραμπ να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Η κύρωση του αποτελέσματος έγινε με συντριπτική πλειοψηφία (92 έναντι 7 ψήφων).

Υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο. Η κίνηση οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης της ολομέλειας του Κογκρέσου που εξέταζε να κυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές και νέες, χωριστές συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του. Η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί της ένστασης συνεχίζεται και η ολομέλεια του Κογκρέσου θα συγκληθεί και πάλι αφού ολοκληρωθεί.

Αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, ανέφερε πως δεν αναμένει άλλες ενστάσεις στην κύρωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του εκλεκτορικού σώματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις