Μετά τη Βραζιλία και την Βενεζουέλα, σειρά πήρε η Βολιβία, η οποία έδωσε την άδεια για έκτακτη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF (Russian Direct Investment Fund) το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου και το προωθεί στο εξωτερικό.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε από τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων της Βολιβίας, βάσει των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών που έγιναν στην Ρωσία, χωρίς να γίνουν επιπλέον κλινικές δοκιμές στην Βολιβία, ανακοίνωσε το RDIF.

Το RDIF είχε ανακοινώσει στις 30 Δεκεμβρίου ότι έχει υπογράψει συμφωνία με την Βολιβία για να της διαθέσει επαρκείς ποσότητες των δύο δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, για να εμβολιασθούν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Βραζιλία και Βενεζουέλα θα κάνουν το ρωσικό εμβόλιο

Νωρίτερα, φαρμακευτική εταιρεία της Βραζιλίας υπέβαλε αίτηση για έγκριση έκτακτης χρήσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της στην εφημερίδα Valor Econômico.

Στα τέλη Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπέγραψε με την Ρωσία συμφωνία για την προμήθεια του εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Βολιβία

Αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτεια της χώρας της Λατινικής Αμερικής, οι βολιβιανές υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 162.661 κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων οι 9.201 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 ή επιπλοκών της, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας την Κυριακή. Την Τρίτη, έγινε γνωστό πως θετικός στον κορονοϊό εντοπίστηκε ο Βολιβιανός ΥΠΕΞ, Ροχέλιο Μάιτα.

Έξαλλη η Μόσχα με την πρόεδρο της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών

Έξαλλο φαίνεται πως έκαναν το Κρεμλίνο οι δηλώσεις της πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, η οποία κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Ρωσίας, Sputnik V.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, η κ, Θεοδωρίδου είπε πως «θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, είχαν την τόλμη και φυσικά πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα, εμβόλια τα οποία δεν είχαν τελειώσει τις κλινικές τους μελέτες που απαιτούνται».

Οι εν λόγω δηλώσεις έφεραν έντονο εκνευρισμό στη Μόσχα, η οποία μια μέρα αργότερα, απάντησε πως το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού (Sputnik V) επιδεικνύει υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και ασφάλειας κατά τη διάρκεια των δοκιμών και του εθνικού εμβολιασμού.

«Υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια το Sputnik V»

Όπως υπογράμμισε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βίκτορ Φισένκο, εξήγησε πως «το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V επέδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και του μαζικού εμβολιασμού».

Όπως υπογράμμισε, «η απόφαση για την καταχώρηση του εμβολίου ελήφθη λόγω της υψηλής του αποτελεσματικότητας, καθώς και της πληροφόρησης για την ασφάλεια της πλατφόρμας των φορέων αδεονοϊών, που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη εμβολίων του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια».

Ο Φισνέκο επισήμανε ότι η απόφαση ήταν λογική εν μέσω πανδημίας, καθώς έδωσε την ευκαιρία στον ρωσικό πληθυσμό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να προστατευτεί από τον ιό.

«Παρόμοιος τρόπος από ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο»

«Παρόμοιος τρόπος χρησιμοποιήθηκε από τις ξένες Αρχές στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλεια. Η χρήση των εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca γίνεται παράλληλα με τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές» τόνισε στη συνέχεια.

«Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V έχει δοκιμαστεί διεξοδικά, μέσω ενός μηχανισμού που αργότερα παραλήφθηκε από παραγωγούς ξένων εμβολίων» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις