Η Πορτογαλία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ νέων μολύνσεων και θανάτων από την Covid-19, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η χώρα ενδέχεται να μπει και πάλι σε lockdown από την επόμενη εβδομάδα, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία δημόσιας υγείας DGS, καταγράφηκαν 10.176 νέα κρούσματα και 118 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες.

Συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό 466.709 άνθρωποι και από αυτούς οι 7.590 πέθαναν.

Προς καραντίνα στο μοντέλο Μαρτίου

Αφού πολλοί ειδικοί και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, επέρριψαν ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων στην απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε χθες ότι ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα, παρόμοια με εκείνα που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών λοιμωξιολόγων, την Τρίτη.

Τον Μάρτιο του 2020 όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα και επιχειρήσεις έκλεισαν και οι πολίτες κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες. Ο Κόστα είπε ότι αυτή τη φορά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Στη Μαδέρα της Πορτογαλίας εντοπίστηκε το νέο στέλεχος κορονοϊού

Νέο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνουν οι αρχές της χώρας και η περιφερειακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Μάλιστα, το νέο στέλεχος συνδέεται άμεσα με την ταχεία αύξηση των περιστατικών κορονοϊού στη Βρετανία.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, επισημαίνεται πως το νέο στέλεχος «εντοπίστηκε σε ταξιδιώτες που έφτασαν στη Μάδερα από τη Βρετανία». Ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί δεν διευκρινίστηκε και παραμένει άγνωστος.

Συναγερμός και στην Ιταλία με καταγραφή κρουσμάτων του νέου στελέχους

Ανησυχία επικρατεί στην γειτονική Ιταλία, κατόπιν καταγραφής νέων κρουσμάτων μόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορονοϊού το Σάββατο 26/12, περιστατικά που συνδέονται με τη μετάλλαξη που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη Βρετανία. Ειδικότερα, η μετάλλαξη εντοπίσθηκε σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη, πριν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, και δυο στη νότια, ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων αλλά και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα φαίνεται να παρουσιάζει πτωτική τάση. Το Σάββατο έχασαν την ζωή τους 261 άνθρωποι και καταγράφηκαν 10.407 κρούσματα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 81.285 διαγνωστικά τεστ, το 12,8% των οποίων ήταν θετικό.

Σε σχέση με την Παρασκευή (25/12), τα τεστ μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%. Την Παρασκευή έχασαν την ζωή τους 459 άνθρωποι, με 19.037 νέα περιστατικά.

Αναφορικά με το ζήτημα των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας και σε συνδυασμό με την προσπάθεια προστασίας των πολιτών από κάθε περιττή μετακίνηση και δραστηριότητα, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση αποφάνθηκε πως το σχέδιο με τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρουσιάσει οι είκοσι ιταλικές περιφέρειες, είναι ανεπαρκές σε ότι αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών. Συνεπώς, αυτό σημαίνει πως οι πίστες του σκι, οι οποίες στην φάση αυτή είναι κλειστές, μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε οριστεί πριν από τις γιορτές, όπου το κύμα του κορονοϊού έπληττε σφόδρα τη χώρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις