Ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:00 (ώρα Ελλάδος) η διαδικασία της μεγαλύτερης δίκης κατά της μαφίας τα τελευταία 30 χρόνια στην Ιταλία, με κατηγορούμενους 350 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν στην οργάνωση Ντρανγκέτα, της μαφίας της Καλαβρίας. Η έναρξη έγινε από την δικαστή Τιτσιάνα Μάκρι με την ανάγνωση των ονομάτων των συνηγόρων υπεράσπισης και των κατηγορουμένων. Εισαγγελέας ορίστηκε ο διάσημος Νικόλα Γκρατέρι και η δίκη θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λαμέτσια Τέρμε, μια πόλη της Καλαβρίας στο νότιο μέρος της χώρας.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους και μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμούς και εγκλήματα αίματος, ενώ υπάρχουν και τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί και επιχειρηματίες. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα βρεθούν στο εδώλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Reuters

Ο αριθμός μαρτύρων αγγίζει τους εννιακόσιους, ενώ τετρακόσιοι δικηγόροι αναμένονται στη διάρκεια αυτής της αξιοσημείωτης δίκης. Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών, και μάλιστα πραγματοποιείται σε μια από τις φτωχότερες ιταλικές περιοχές. Η εγκληματική οργάνωση που κατηγορείται πρόκειται για τις πιο τρομερές της χώρας, ενώ ελέγχει τις ροές κοκαϊνης σε όλη την Ευρώπη. Ο εισαγγελέας Νικόλα Γκρατέρι δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο πως η αναμενόμενη δίκη πρόκειται για «ένα ορόσημο στην οικοδόμηση ενός τείχους εναντίον των μαφιών στην Ιταλία».

Ο αρχηγός της οργάνωσης ονομάζεται Λουίτζι Μανκούζο και έχει ήδη εκτίσει ποινές 20 σχεδόν ετών στη φυλακή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, παρ’ όλο που οι ”μεταμελημένοι” τιμωρούνται ανελέητα, 58 μάρτυρες κατηγορίες αποφάσισαν να ”πατήσουν” το νόμο της σιωπής και αποκάλυψαν μυστικά της εγκληματικής οργάνωσης. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους συνελήφθησαν σε επιδρομές των αρχών τον Δεκέμβριο του 2019 στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία, ενώ κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φόνος και απόπειρα φόνου, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τοκογλυφία, κατάχρηση εξουσίας, κλεπταποδοχή και ξέπλυμα χρημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, οι οικογένειες της Ντρανγκέτα υπολογίζονται σε 150, ενώ τα μέλη της και οι συνεργάτες σε 6.000 στην Καλαβρία. Χιλιάδες μέλη βρίσκονται σε περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπως στη Νότια Αμερική και στη Νέα Υόρκη. Τα ετήσια ”κέρδη” της εγκληματικής οργάνωσης αγγίζουν τα 50 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις