Δεκάδες τραυματισμοί και πολλές συλλήψεις ήταν το αποτέλεσμα επεισοδίων που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2021, στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων Πουρνάρα στην Κύπρο. Στο Κέντρο Πουρνάρα κρατούνται σε συνθήκες εγκλεισμού λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19 περίπου 1.500 άτομα.

Στα βίαια επεισόδια, στα οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πρόσφυγες από τη Συρία και την Αφρική, τραυματίστηκαν 35 άτομα, εκ των οποίων οι 24 διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τα επεισόδια έληξαν κατόπιν αστυνομικής παρέμβασης, ενώ εναντίον οκτώ ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Σημειώνεται ότι το κέντρο, που είχε λειτουργήσει ως κέντρο πρώτης υποδοχής, μετατράπηκε τον Μάρτιο του 2020 σε κλειστή δομή αιτούντων άσυλο λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Άθλιες συνθήκες κράτησης

Με αφορμή τα επεισόδια, ομάδες πολιτών, όπως το Racism Watch, αλλά και ΜΚΟ, ανέδειξαν εκ νέου τα προβλήματα που παρατηρούνται στο Κέντρο Πουρνάρα, καταγράφοντας μέσω ανακοινώσεων και φωτογραφιών τις συνθήκες διαβίωσης στο χώρο. Ειδικότερα, ανέδειξαν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και τα υλικοτεχνικά προβλήματα, απαιτώντας από το κράτος τη μεταφορά σε ασφαλείς δομές όσων έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησής τους και έχουν χώρο διαμονής, καθώς επίσης και των ανηλίκων και εγκύων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο σημείο.

Οι εντάσεις, τονίζει το Racism Watch, αποτελούν απόρροια αυτής της καταπίεσης και των κακουχιών στις οποίες έχουν υποβληθεί οι εμπλεκόμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουδεμία σχέση έχουν με τη χώρα προέλευσης ή την κουλτούρα τους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται ότι το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Πουρνάρα λειτουργεί σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, φιλοξενώντας πέραν των 1500 ατόμων, είτε σε καραντίνες είτε στο κυρίως Κέντρο, καθώς και πως «αυτοί οι αριθμοί σε συνάρτηση με την απαγόρευση εξόδου που το διάταγμα λοιμοκάθαρσης επιβάλλει δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα».

Ο υπερπληθυσμός και οι διαφορετικές εθνικότητες είναι το μεγάλο πρόβλημα, κάτι που έχει τονίσει πολλές φορές στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εσωτερικών.

«Εκείνο που υποφέρουμε σαν χώρα είναι στα θέματα επιστροφών, γιατί δυστυχώς όλες οι αφίξεις στην Κύπρο είναι στη συντριπτική πλειοψηφία από την Τουρκία και είναι συγκεκριμένης εθνικότητας, δηλαδή Σύριοι και Αφρικανοί. Ενόσω δεν δείχνουμε το δάχτυλο στην Τουρκία, η Κύπρος υποφέρει και βρίσκεται οριακό σημείο με τις δομές υποδοχής να είναι υπερπλήρεις», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο μικρός αριθμός των μελών της Αστυνομίας που είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της τάξης την ώρα που ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο κέντρο αυξάνεται σχεδόν καθημερινά.

«Γι’ αυτό συμβαίνει ό,τι συμβαίνει. Επειδή άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, Σύροι, από Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία, είμαστε κλεισμένοι εδώ, χωρίς να κάνουμε τίποτα όλη μέρα. Δεν μας αφήνουν να βγούμε έξω κι αυτό δημιουργεί πανικό. Κάποιοι εδώ μέσα τρελαίνονται, γι’ αυτό γίνεται όλο αυτό. Θα ήμασταν εδώ για δέκα μέρες και τώρα ήρθε και το Lockdown και πρέπει να μείνουμε άλλες τρεις εβδομάδες κι αυτό τρελαίνει τον κόσμο», δήλωσε μάρτυρας των επεισοδίων στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ.

Με πληροφορίες από DW και sigmalive

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις