Εταιρείες κολοσσοί στο χώρο της τεχνολογίας και της Υγείας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αναπτύσσουν από κοινού «διαβατήρια εμβολιασμού», καθώς προβλέπουν ότι οι κυβερνήσεις και οι αεροπορικές εταιρείες θα αρχίσουν στο μέλλον να ζητούν από τους πολίτες, απόδειξη εμβολιασμού,  σύμφωνα με τους Financial Times. Τα διαβατήρια αυτά είναι ουσιαστικά μια πιστοποίηση ότι έχουμε εμβολιαστεί έναντι της νόσου COVID-19.

Στην Πρωτοβουλία Πιστοποιητικού Εμβολιασμού (Vaccination Credential Initiative) συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Oracle, η Salesforce, η Cerner, η Epic Systems και η μη-κερδοσκοπική κλινική Mayo. Στόχος τους είναι η εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θα επαληθεύει με ασφάλεια αν κάποιο άτομο έχει εμβολιαστεί, αποκαλύπτοντας και απομονώνοντας τα περιστατικά ψευδών δηλώσεων.

Η ομάδα αυτή βασίζεται στο ήδη υπάρχον έργο ενός μέλους του, του «Commons Project», ενός διεθνώς αναγνωρισμένου ψηφιακού πιστοποιητικού που αποδεικνύει αν οι ταξιδιώτες έχουν βγει αρνητικοί σε τεστ κορονοϊού. Το διαβατήριο που αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, έχει κερδίσει την υποστήριξη του ιδρύματος Rockefeller Foundation, και ήδη χρησιμοποιείται από τρεις μεγάλες ενώσεις αερογραμμών σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής του The Commons Project, Paul Meyer, μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ( περίπου 28 εκατομμύρια σε 46 χώρες, μέσα σε 36 ημέρες) λαμβάνουν μία γραπτή βεβαίωση. Σε συνεργασία με εταιρείες IT, όπως οι Epic και Cerner στις ΗΠΑ το νέο σύστημα θα μπορεί να αντλεί στοιχεία από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, δημιουργώντας μια «ψηφιακή κάρτα». Ο κ. Μέγιερ δήλωσε πως ο συνασπισμός είναι ήδη σε διαβουλεύσεις με αρκετές κυβερνήσεις που περίμεναν πως οι προϋποθέσεις εισόδου θα «περιστρέφονται» τους επόμενους μήνες γύρω από υβριδικές βεβαιώσεις που θα αποδεικνύουν είτε αρνητικά αποτελέσματα τεστ, είτε επιτυχή χορήγηση εμβολίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρχεία του εμβολιασμού τους σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις, κατά την επιστροφή τους σε μια κανονική ζωή. «Ζούμε σε έναν διεθνώς συνδεδεμένο κόσμο. Ζούσαμε τέλος πάντων, και ελπίζουμε να ζήσουμε ξανά». Βέβαια, κάθε κράτος μπορεί να ορίσει τους δικούς τους κανόνες, όπως για παράδειγμα ποια εμβόλια θα γίνονται αποδεκτά. Το σύστημα θα διατηρεί ασφαλή τα στοιχεία και οι πολίτες θα έχουν στην διάθεσή τους ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» ή ένα QR κώδικα, ώστε να ελέγχουν με το ποιους θα μοιράζονται αυτά τα δεδομένα.

Από την πλευρά της, η Joan Harvey, πρόεδρος της εταιρείας υπηρεσιών υγείας Evernorth της ασφαλιστικής εταιρείας Cigna, εκτιμά πως εταιρείες και οργανισμοί θα απαιτούν απόδειξη εμβολιασμού από τους πελάτες τους, τα πανεπιστήμια από φοιτητές και οι εργοδότες από τους εργαζόμενους. «Ασφαλίζουμε χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο και προφανώς αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για αυτούς. Όχι μόνο το πως θα επιστρέψουν στα διεθνή ταξίδια και τις εργασίες τους, αλλά το πώς θα το κάνουν με έναν πιστοποιημένο τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές θα έχουν στην κατοχή τους τα δεδομένα».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα ξεκινήσει δοκιμαστικά το δικό του σύστημα διαβατηρίου υγείας, με την εταιρεία βιομετρικής iProov και την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mvine. Το σχέδιο που είχε αποκαλύψει πρώτη η Telegraph, θα επιτρέψει σε χιλιάδες πολίτες να ανεβάζουν τις πληροφορίες του εμβολιασμού σε μία εφαρμογή, βοηθώντας το εθνικό σύστημα υγείας να διατηρεί αρχεία με το ποιοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα λαμβάνει κάθε πολίτης στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του κατά του κορονοϊού. Η φόρμα συμπληρώνεται σε δύο γλώσσες – ελληνικά και αγγλικά – και εκτός από τα στοιχεία των πολιτών, αναφέρει την εταιρεία που παρασκεύασε το εμβόλιο καθώς και τις ημερομηνίες χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει και QR code.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις