Ο Τεντέν, ντυμένος με ασιατική ενδυμασία, κρύβεται μέσα σε ένα βάζο μαζί με τον σκύλο του Μιλού, προκειμένου να γλυτώσουν και οι δύο από έναν κόκκινο δράκο. Αυτό είναι το εξώφυλλο μιας περιπέτειας του δημοφιλούς ήρωα των κόμικς που πωλήθηκε εχθές Πέμπτη σε δημοπρασία στο Παρίσι για το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του οίκου δημοπρασιών Artcurial, το συγκεκριμένο εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από τον Βέλγο δημιουργό του Τεντέν Georges Remi (περισσότερο γνωστό με το ψευδώνυμό του Hergé) το 1936, για το –προ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- τεύχος της περιπέτειας κόμικς, με τον τίτλο «Ο Μπλε Λωτός» (“The Blue Lotus”).

Ωστόσο, ο εκδότης του Hergé απέρριψε το συγκεκριμένο εξώφυλλο για τον λόγο ότι τα χρώματά του θα κόστιζαν ακριβά στην εκτύπωση. Τελικά χρησιμοποιήθηκε μια άλλη ζωγραφιά για το τεύχος και ο σχεδιαστής δώρισε την αρχική εικόνα που απορρίφθηκε στον Jean- Paul Casterman, κληρονόμο του εκδοτικού οίκου από τον οποίο δημοσιεύονταν τα βιβλία του Τεντέν.

Για χρόνια, ο Casterman κρατούσε το πολύτιμο εξώφυλλο διπλωμένο σε ένα συρτάρι. Μέχρι τον θάνατό του αρνιόταν να του πουλήσει, απορρίπτοντας τις προσφορές των επίδοξων αγοραστών. Ο ίδιος το φύλαγε σαν θησαυρό, ως δώρο από τον Hergé.

Όπως εξήγησε ο Eric Leroy, ειδικός επί των βιβλίων κόμικς του οίκου δημοπρασιών Artcurial, το συγκεκριμένο έργο δεν είχε προσφερθεί ποτέ προς πώληση ως τώρα. Και ενώ τα στοιχεία του ιδιώτη συλλέκτη που αγόρασε το σχέδιο δεν έχουν αποκαλυφθεί, το σίγουρο είναι πως η τιμή στην οποία δημοπρατήθηκε το έργο ξεπέρασε τις προσδοκίες των αρμοδίων. Συγκεκριμένα οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι το σπάνιο εξώφυλλο θα πωλούταν για 2,2 έως 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Λίγα λόγια για τον Τεντέν

Χάρτινος ήρωας που «γεννήθηκε» στις 10 Ιανουαρίου 1929 από το πενάκι του βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί (1907-1983), γνωστότερου ως Ερζέ. Οι πρώτες ιστορίες του δημοσιεύτηκαν στο νεανικό ένθετο της εφημερίδας των Βρυξελλών «20ος Αιώνας».

Ο Τεντέν (Tintin) είναι ο ξανθομάλλης νεαρός με το χαρακτηριστικό τσουλούφι, που δουλεύει ως ρεπόρτερ και μπλέκεται σε απίθανες περιπέτειες μυστηρίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μαζί με τον πιστό του σκύλο Μιλού, ένα λευκότριχο φοξ τεριέ.

Ο Ερζέ ποτέ δεν υπήρξε σαφής για την προέλευση του ονόματος Τεντέν. Οι μελετητές του έργου του συμπεραίνουν ότι μπορεί να προέρχεται από την παρήχηση του Totor, ενός προγενέστερου του Τεντέν χάρτινου ήρωά του, ή από το υποκοκοριστικό των γαλλικών ονομάτων Martin (Μαρτίνος), Corentin (Κοραντίνος) και Augustine (Αυγουστίνος).

Ο Μιλού είναι ταυτισμένος με τον Τεντέν και για πολλά χρόνια η σειρά είχε τίτλο «Οι περιπέτειες του Τεντέν και του Μιλού». Σε αυτές τις ιστορίες, ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αφού είναι και ο μοναδικός σύντροφος του ήρωα. Συνομιλεί κανονικά με τον Τεντέν, λέει τη γνώμη του, διαφωνεί και συμβουλεύει. Το ουσιαστικό τους δέσιμο, όμως, δεν παραβλέπει διαφορές στο χαρακτήρα και τάσεις ανεξαρτησίας. Ο Μιλού πατάει πιο σταθερά στα πόδια του, ενώ ο Τεντέν δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την επιτυχία της αποστολής του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις