Ο ‘Αρμιν Λάσετ είναι ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Έπειτα από δύο ψηφοφορίες ο κ. Λάσετ έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται χθες και σήμερα εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Ο δεύτερος φιναλίστ και φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις  αλλά όχι ανάμεσα στα μέλη που ψήφισαν από ότι αποδείχτηκε,  Φρίντριχ Μερτς έλαβε 466 ψήφους αλλά υπέστη η για τρίτη φορά σε ανάλογη διαδικασία μετά το 2009 και το 2018. Η ήττα Μερτς φαίνεται πως απομακρύνει το ενδεχόμενο δεξιότερα της στροφής του κόμματος.

 Η πρώτη του ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί και στις 22 Ιανουαρίου θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.O τρίτος υποψήφιος, πιο μοντέρνος και οικολόγος, Norbert Röttgen, έλαβε 224 ψήφους. Ο Λάσετ είναι ο πρώτος άνδρας στην ηγεσία του CDU μετά από 20 χρόνια, ενώ παραλαμβάνει μεγάλη κληρονομιά από την Αγκελα Μέρκελ, η οποία άφησε το στίγμα της όχι μόνον στην Γερμανία αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Λάσετ: Επένδυσε στη σχέση του με την Μέρκελ

Kατά την διάρκεια της ομιλίας του, πριν από λίγο, ο Λάσετ είχε τονίσει: «Η φήμη της Μέρκελ μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Λάσετ και πρόσθεσε ότι «θα κερδίσουμε μόνο αν παραμείνουμε στο κέντρο», προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός με συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών Πρασίνων-Αριστεράς και δείχνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ σχετικά με τον κίνδυνο μια χώρα να οδηγηθεί στην πόλωση. Επισήμανε ακόμη την συμμαχία του με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για μια θέση αντιπροέδρου του CDU και ζήτησε περισσότερες γυναίκες σε όλα τα πόστα, όχι μόνο στην κορυφή. Ο αρχηγός του κόμματος ή ο καγκελάριος δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος μια εταιρίας, αλλά ο καπετάνιος μιας ομάδας. Και η χώρα χρειάζεται έναν καπετάνιο που θα ενώσει, συνέχισε ο κ. Λάσετ, σε μια έμμεση αιχμή προς τον αντίπαλό του, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος επέστρεψε στην πολιτική έπειτα από καριέρα σε μεγάλες εταιρίες, ενώ θεωρείται, γενικά, συντηρητικότερος.

Βίντεο μήνυμα των Χριστιανοδημοκρατών για την σημερινή ημέρα 

Μέρκελ: Μήνυμα υπέρ της “μετριοπάθειας”

Μιλώντας χτες για τελευταία φορά στους συνέδρους ως καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η κρίση της πανδημίας ήταν η σοβαρότερη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ωστόσο τόνισε πως οι Γερμανοί βγήκαν δυνατότεροι και πιο αποφασισμένοι από την τελευταία αυτή κρίση.

“Είμαι απόλυτα πεπεισμένη, πως το ίδιο θα συμβεί και μετά το πέρα της πανδημίας” είπε και πρόσθεσε πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο που τα διεθνή δεδομένα αλλάζουν γρήγορα και δραματικά, καθώς νέες υπερδυνάμεις αναδύονται στην οικονομία, η κλιματική κρίση δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί, ούτε η ανάγκη εκδημοκρατισμού.

Η Μέρκελ δεν είχε τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ κάποιου υποψηφίου ωστόσο επαίνεσε το CDU για την μετριοπαθή τοποθέτησή του σε σειρά θεμάτων, στέλνοντας ένα μήνυμα κατά του Μερτς, που ήθεκε να δώσει δεξιότερη κατεύθυνση στους Χριστιανοδημοκράτες. Τον είχε Εξάλλου κερδίζει το 2009 αφήνοντας τον για ένα διάστημα και εκτός πολιτικής.

Υπέρ του Άρμιν Λάσετ, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στο “κλίμα” της Άγκελα Μέρκελ, είχαν ταχθεί επισήμως η απερχόμενη αρχηγός Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, ο επί 16 χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Έλμαρ Μπροκ, ο πρωθυπουργός της Έσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, και η επικεφαλής της Οργάνωσης Γυναικών του CDU, Ανέτε Βίντμαν – Μάουτς.

Ο νέος αρχηγός θα κληθεί να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αν και δεν είναι απαραίτητο πως ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία θα είναι ο αρχηγός. Μέχρι τώρα θεωρείται ότι, εκτός από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, το βλέμμα στην Καγκελαρία έχουν τουλάχιστον ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Και οι δύο απολαμβάνουν μεγάλα ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες. Η επιλογή υποψηφίου Καγκελάριου αναμένεται να γίνει την άνοιξη και οι ομοσπονδιακες εκλογές έχουν οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις