«Είναι ώρα για θετικά βήματα» ανέφερε σε προσωπική του ανάρτηση στο twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι καλωσόρισε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Κομισιόν την Πέμπτη και έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συζητήσεις για τις επικείμενες ευκαιρίες και τις προκλήσεις».

Σημείωσε ότι η συνεργασία στο Mεταναστευτικό, την Aσφάλεια αλλά και το πρόγραμμα Erasmus Plus, βρίσκονται στην καρδιά της ανανεωμένης ατζέντας ΕΕ και Τουρκίας.

Σύντομη συνάντηση Τσαβούσογλου και με Φον ντερ Λάιεν

«Σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τα επόμενα βήματα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» είχε όπως ανακοίνωσε η ίδια, η πρόεδρος της Κομισιόν Ουρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της συνάντησης του τούρκου υπουργού με τον επίτροπο που έχει ως αρμοδιότητα τη διεύρυνση Ολιβερ Βαρχέλι.

Η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε σε προσωπική της ανάρτηση ότι «ο διάλογος είναι απαραίτητος, αλλά περιμένουμε επίσης αξιόπιστες χειρονομίες επί του εδάφους”. Θα συνεργαστούμε με όλα τα κράτη μέλη μας για να εκπληρώσουμε την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο ζήτησε από τον Τσαβούσογλου ο Μπορέλ

Συνομιλίες για τις ευρωτουρκικές σχέσεις είχαν στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον υπουργό της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία για πολλοστή φορά να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη διάρκεια των δηλώσεων που έγιναν στις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής είπε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν «περίπλοκη» για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ενώ εν όψει της συνάντησης της Κωνσταντινούπολης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας, είπε ότι είναι σημαντικό βήμα και πως «τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες».

Όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε.-Άγκυρας, ανέφερε ότι «πρόσφατα έχουμε δει και από τα δύο μέρη μια βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα και ορισμένα σημαντικά βήματα. Και αυτή η συνάντηση σήμερα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης ενός αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος, της ανάπτυξης της συνεργασίας και της αμοιβαίας σχέσης μας και των κρίσιμων κοινών αξιών».

Επίσης, αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η Ε.Ε. θέλει να δει «μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. «δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ταχεία επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κατά τη συνάντησή του με τον Χάικο Μάας στην Άγκυρα είχε εξαπολύσει νέες βολές κατά της Ελλάδας για Αιγαίο, Θράκη και Καστελόριζο, δεν έκανε πίσω όσον αφορά την Ε.Ε.

Αν και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «θετική ατζέντα», χαρακτήρισε «προβληματική» χρονιά το 2020 «σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, οι επιπτώσεις της οποίας αποτυπώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου και στα Συμπεράσματά του».

«Είναι πολύ σημαντική η δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας και μίας θετικής ατζέντας, αλλά προκειμένου να είναι βιώσιμη αυτή η ατζέντα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο πλευρές» είπε.

Επισήμανε ότι τα θέματα που θα συζητήσουν με τον Ζοζέπ Μπορέλ είναι η «Δήλωση για το μεταναστευτικό ΕΕ-Τουρκίας, της οποίας την ανανέωση έχουμε ήδη προτείνει από πλευράς μας και θα επιχειρήσουμε να αποσαφηνίσουμε τις λεπτομέρειες μίας τέτοιας συναίνεσης ή μίας Δήλωσης».

Επίσης, είπε ότι θα συζητηθεί το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις