Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής μόλις ένα 2,69% του ενήλικου πληθυσμού της έναντι 13,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν είναι μόνο οι καθυστερημένες παραγγελίες της AstraZeneca με τις μειωμένες κατά 60%, μόλις 31 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που σχεδιάζει να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εντελώς ακατανόητα το απόγευμα της Παρασκευής επέβαλε ένα “σκληρό σύνορο” σε ότι αφορά τα εμβόλια στην Ιρλανδία κάτι το οποίο ανακάλεσε λίγο αργότερα.

Αργότερα συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των έξι εταιρειών από τις οποίες έχει προπαραγγείλει εμβόλια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν να προσθέσει στα ήδη υπάρχοντα (31 εκ.)  η AstraZeneca άλλες 9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τέλος Μαρτίου.

Η εταιρεία καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανικανότητα αφού έκανε την παραγγελία τις τρεις μήνες μετά τη Βρετανία.

Τι συνέβη με την Ιρλανδία

Θέλοντας να διασφαλίσει πως δεν θα υπήρχε “διέξοδος” για την εξαγωγή εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο η Φον ντερ Λάινεν, υπέγραψε βιαστικά την εφαρμογή ελέγχων στις δόσεις εμβολίων που μεταφέρονται από τη δημοκρατία της Ιρλανδίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Δεν ενημέρωσε όμως σχετικά το Μπέλφαστ ή το Δουβλίνο!

Οι αντιδράσεις των βρετανικών κρατών και ιδιαίτερα της Ιρλανδίας που εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέφερε βαρύ πλήγμα στην εικόνα της Ένωσης που θεωρητικά υπερασπίζεται τις ανοιχτές αγορές και το κράτος δικαίου.

Το Spiegel έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη καταστροφή όλης της πολιτικής καριέρας» της Προέδρου της Κομισιόν που ως υπουργός στην Γερμανία στο παρελθόν είχε αντίστοιχες παλινωδίες σε βιαστικές αποφάσεις της ενώ πολλοί θεωρούν για το φιάσκο που έχει δημιουργηθεί με τα εμβόλια ότι  εξιλαστήριο θύμα θα είναι η επίτροπος υγείας της Ε.Ε Στέλλα Κυριακίδου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις