Αύριο Τρίτη 9/2/2021 (με τις ώρες Ελλάδος) ξεκινάει η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ η οποία θα διεξαχθεί ενώπιον της Γερουσίας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται για υποκίνηση βίας και ξεσηκωμού του πλήθους που είχε ως αποτέλεσμα την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου.

Οι ακροάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη 10/2 και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι πλέον εν ενεργεία πρόεδρος. Εννέα βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος έχουν αναλάβει τον ρόλο των κατηγόρων και ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν το Σώμα της Γερουσίας να καταδικάσει τον ισχυρό άνδρα των Ρεπουμπλικάνων. Επιπλέον, ο στόχος τους είναι να του απαγορεύσουν να διεκδικήσει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι του Ντόναλντ Τραμπ επιμένουν ότι πρόκειται για μια αντισυνταγματική διαδικασία και για αυτό θα πρέπει να απορριφθεί το κατηγορητήριο. Όπως τονίζουν οι άνθρωποι του πρώην πλανητάρχη, το ζήτημα ωφελεί μονάχα την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τους συμμάχους της, κάνοντας λόγο για πολιτικά παιχνίδια. Συν τοις άλλοις, η νομική ομάδα του Τραμπ υποστηρίζει ότι η Γερουσία δεν έχει το δικαίωμα να τον δικάσει καθώς ιδιωτεύει. Επιπλέον το FBI που ανέλαβε τις έρευνες της υπόθεσης της εισβολής στο Καπιτώλιο, ξεκαθάρισε ότι οι ταραχές ήταν σχεδιασμένες να γίνουν πολύ πριν την ομιλία του Τραμπ.

Για να καταδικαστεί ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον τα 2/3 του σώματος, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 17 γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων και να ενώσουν τις ψήφους τους με τις 50 των Δημοκρατικών. Προς το παρόν η επίτευξη του αριθμού φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου η διαδικασία θα διακοπεί ύστερα από αίτημα του συνηγόρου του Τραμπ, Ντέιβιντ Σόεν, ο οποίος είναι εβραίος και τηρεί την αργία του Σαββάτου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις