Ξεκινάει σήμερα στην αμερικανική Γερουσία η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, του μοναδικού ηγέτη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει μία μόνον κατηγορία, εκείνη της «υποκίνησης σε ανταρσία», αναφορικά με τον ρόλο του στην έφοδο αγανακτισμένων οπαδών του που αμφισβητούσαν το εκλογικό αποτέλεσμα, στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

Η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται σύντομη, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη πολλών μαρτύρων. Οι 100 γερουσιαστές, οι οποίοι βάσει του συντάγματος θα δικάσουν τον Τραμπ, ήταν παρόντες στα πρωτοφανή έκτροπα εκείνης της ημέρας, όταν πολιορκήθηκαν από τον όχλο των φανατικών.

Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου.

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν προτίθεται να παρουσιαστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα. Έχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Η ομάδα των δικηγόρων του, η οποία χαρακτήρισε χθες τη δίκη του «πολιτικό θέατρο», θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία. Σε έντυπο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου ανέφεραν ότι τα έγγραφα του FBI έδειξαν ότι οι ταραχές είχαν προγραμματιστεί ημέρες νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να ενθάρρυνε τη βία. Οι δικηγόροι χαρακτήρισαν τη δίκη «αισχρή πολιτική πράξη» από τους Δημοκρατικούς, με σκοπό να «σιωπήσουν έναν πολιτικό αντίπαλο και το κόμμα μειοψηφίας». «Αυτή η διαδικασία δεν αφορούσε ποτέ την απόδοση δικαιοσύνης», έγραψαν.

«Αντ ‘αυτού, ήταν μόνο μια εγωιστική προσπάθεια της δημοκρατικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα τρόμου και σύγχυσης που βάρυναν όλους τους Αμερικανούς σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα όταν είδαν την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από μερικές εκατοντάδες ανθρώπους», πρόσθεσαν.

Σε ψηφοφορία πριν από την έναρξη της δίκης, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής της, ενώ μόνον πέντε συνάδελφοί τους συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η επανειλημμένη άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου καθώς και η φλογερή ρητορική που χρησιμοποίησε στην ομιλία του προς τους υποστηρικτές του στις 6 Ιανουαρίου, ενθάρρυναν τις ταραχές.

Για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 17, ώστε να προκύψει η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα απίθανο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις