Ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ  δεσμεύθηκε σήμερα να υποστηρίξει με τις δυνάμεις του την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη ύστερα από συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές ελ Μένφι. Στα πλαίσια μιας διαδικασίας που βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου εξέλεξε στις 5 Φεβρουαρίου τον Μένφι και δύο αντιπροέδρους, καθώς και έναν μεταβατικό πρωθυπουργό, τον Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Αποστολή της νέας ομάδας είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση, και να προετοιμάσει το έδαφος για τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Ο σκοπός όλων των δυνάμεων είναι να μπει ένα τέλος σε μια δεκαετή κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα την πολιτική αστάθειας και τον διχασμό. Ο Μένφι προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης,  πηγαίνοντας κατευθείαν στο αλ Ράζμα (25 χλμ. ανατολικά της Βεγγάζης), την έδρα του στρατάρχη Χάφταρ για να τον συναντήσει.

Σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook, η υπηρεσία πληροφοριών των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο στρατάρχης διαβεβαίωσε τον Μένφι, ο οποίος επίσης κατάγεται από την ανατολική Λιβύη, για «τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων στην ειρηνευτική διαδικασία, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας». Μάλιστα ο Χαλίφα Χάφταρ επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στα μέλη του νέου Προεδρικού Συμβουλίου και στον πρωθυπουργό, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι μπορούν να «επανενώσουν τα θεσμικά όργανα και να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές», υπογράμμισε η ανακοίνωση. Η Λιβύη ζει υπό την σκιά του εμφυλίου πολέμου και του χάους από το 2011, όταν και ανετράπη το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία στη χώρα: Στο δυτικό τμήμα της χώρας, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA με έδρα την Τρίπολη), αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και υποστηριζόμενη από την Τουρκία, και μια αρχή που ενσαρκώνεται από τον Χαλίφα Χάφταρ και υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία. Μετά την αποτυχία της επίθεσης που εξαπέλυσε ο στρατάρχης τον Απρίλιο του 2019 για να καταλάβει την Τρίπολη, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός τον περασμένο Οκτώβριο, ξεκινώντας νέο γύρο διαλόγου και διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις