Χωρίς τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας, καθώς, αντί να απαντήσει στις προτάσεις της χώρα μας για το πότε θα γίνει το νέο ραντεβού του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών, στην Αθήνα, κατά τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, εκδίδει νέα Navtex για έρευνες στο Αιγαίο.

Έτσι λοιπόν το βράδυ της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2021, με Navtex που εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και τις 2 Μαρτίου 2021 βγάζει στο Αιγαίο, το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε μια περιοχή που περιλαμβάνει μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά-βορειοανατολικά της Σκύρου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια περιοχή σε διεθνή ύδατα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7 ναυτικών μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι έντονη η ενόχληση στην Αθήνα. Η τουρκική navtex είναι παράνομη, διότι μπορεί να αφορά υδρογραφικές εργασίες σε διεθνή ύδατα, αλλά εκδόθηκε χωρίς την άδεια της Ελλάδας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο στο Αιγαίο -όπου πνέουν άνεμοι εννέα μποφόρ-  το υδρογραφικό «Τσεσμέ» δεν θα μπορέσει να βγει για τη διενέργεια ερευνών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό δεν μειώνει το μέγεθος της τουρκικής πρόκλησης.

Τι λέει το CNN Turk

Και σα να μην έφτανε αυτό, το CNN Turk επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην Αθήνα και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, καθώς όπως ισχυρίζεται, ο Νίκος Δένδιας σαμποτάρει τη διαδικασία των διερευνητικών και τη συνέχιση των επαφών των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, στο πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου.

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε πρόσφατη συνάντησή τους

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, της τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ενώ ενδέχεται να ξεκινήσουν πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και συναντήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

Όπως μεταδίδει το politis.com.cy, επικαλούμενο το ΚΥΠΕ, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συμφώνησαν σε κοινή δήλωση, αλλά ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, «έδωσε οδηγίες περί του αντιθέτου», με αποτέλεσμα να «σαμποτάρει τη διαδικασία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις