Ευρωπαϊκές οργανώσεις ξεκινούν τη συλλογή υπογραφών για την απαγόρευση της χρήσης τεχνολογιών μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται για την εκστρατεία #ReclaimYourFace, που πλέον αποτελεί επίσημη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και επιδιώκει «την προστασία των δημόσιων χώρων από παρεμβατικές τεχνολογίες, όπως κάμερες εξοπλισμένες με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η αδιάκριτη ή αυθαίρετα στοχευμένη χρήση τέτοιων τεχνολογιών αποτελεί περιττή και δυσανάλογη παρέμβαση σε ευρύ φάσμα θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, ενώ ακόμη μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε βασικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι», επισημαίνεται μεταξύ άλλων. Προστίθεται, δε, ότι «ακόμη, η κατάρτιση προφίλ με βάση την επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις του δικαιώματος της μη διακριτικής μεταχείρισης, ενώ οι χρήσεις που εικάζεται ότι προβλέπουν συναισθήματα ή συμπεριφορά δεν έχουν καμία απολύτως αξιόπιστη επιστημονική βάση».

Να σημειωθεί ότι κάθε «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών» έχει πρώτα κατατεθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εφόσον η Πρωτοβουλία συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές από κατοίκους τουλάχιστον επτά διαφορετικών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η Επιτροπή υποχρεούται να εξετάσει το εν λόγω αίτημα και να διατυπώσει επίσημη απάντηση, για το αν προτίθεται ή όχι να προτείνει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νομική ρύθμιση. Επίσης, οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας θα την παρουσιάσουν σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχος των οργανώσεων «το δίκαιο της ΕΕ να απαγορεύει ρητά και συγκεκριμένα τη μαζική βιομετρική παρακολούθηση». Όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες, να υπογράψουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και να πουν ένα ηχηρό ΝΑΙ στην προστασία των δημοσίων χώρων από παρεμβατικές τεχνολογίες βιομετρικής παρακολούθησης μπορούν να το κάνουν μέσα σε ένα λεπτό στην επίσημη ιστοσελίδα της εκστρατείας #ReclaimYourFace.

Την πρωτοβουλία συντονίζει η οργάνωση European Digital Rights (EDRi), ενώ η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Homo Digitalis και οι Reporters United αποτελούν συνεργάτες της εκστρατείας. Όσες οργανώσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις