«Ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ ούτε ο σύζυγός της συμμετείχαν στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, κατά τη διάρκεια των οποίων διατυπώθηκαν ανησυχίες σχετικά με το χρώμα του δέρματος του γιου που επρόκειτο να φέρει στον κόσμο η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι», διαβεβαίωσε την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 η Όπρα Γουίνφρεϊ, μετά τον καταιγισμό αντιδράσεων από τα όσα υποστήριξαν οι Σάσσεξ στη διάσημη παρουσιάστρια.

Ο πρίγκιπας Χάρι δεν διευκρίνισε την ταυτότητα του προσώπου εκείνου που ανέφερε αυτό το θέμα, «όμως ήθελε να σιγουρευτεί πως γνωρίζω (…) ότι δεν ήταν ούτε η γιαγιά του ούτε ο παππούς του», δήλωσε η παρουσιάστρια της εκπομπής του CBS This Morning. Η Μέγκαν Μαρκλ είπε πως ο σύζυγός της της είχε αποκαλύψει ότι ορισμένοι στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας ανησυχούσαν σχετικά με το χρώμα του δέρματος που θα είχε το μωρό τους, όταν εκείνη ήταν έγκυος στον Άρτσι.

Μετά την προβολή το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ουάσιγκτον) των όσων σοκαριστικών εκμυστηρεύτηκε η δούκισσα του Σάσεξ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Χάρι, ολόκληρος ο κόσμος διερωτάται ποιος έκανε το ρατσιστικό αυτό σχόλιο αμαυρώνοντας την εικόνα της βασιλικής οικογένειας.

Η συνέντευξη -«φωτιά»

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορίες για ρατσισμό κατά των Ανακτόρων απηύθυναν η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι στη συνέντευξη που έδωσαν στην Όπρα Γουίνφρεϊ.  Η Μέγκαν Μαρκλ κατηγόρησε τη βασιλική οικογένεια ότι είχε ανησυχίες όταν εκείνη ήταν έγκυος για το “πόσο σκούρο θα ήταν το δέρμα του Άρτσι” όταν θα γεννιόταν επειδή η ίδια είναι μιγάδα και ο Χάρι λευκός. Η Δούκισσα του Σάσεξ εξέφρασε και τον πόνο της επειδή οι αρμόδιοι αρνήθηκαν στον γιο της τον τίτλο του πρίγκιπα και κατηγόρησε τα Ανάκτορα ότι δεν τους προσέφεραν ασφάλεια 24 ώρες το 24ωρο.

Η Μέγκαν αρνήθηκε να κατονομάσει ποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας ήταν αυτό που σχολίασε το ενδεχόμενο χρώμα δέρματος του γιου της, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν βλαπτικό για το άτομο στην οικογένεια του συζύγου της που τον ανέθρεψε. Η Δούκισσα του Σάσεξ είπε στη Γουίνφρεϊ ότι ήταν μία «αρκετά ασφαλής υπόθεση» να υποδηλώσει ότι το μέλος της βασιλικής οικογένειας ήταν ανήσυχο ότι αν ο Άρτσι ήταν «πολύ καστανός», θα ήταν πρόβλημα.

«Αυτό μου το μετέφερε ο Χάρι, αυτές τις συζητήσεις που είχε με την οικογένειά του», είπε χαακτηριστικά. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε πόσο σημαντικό θα ήταν για την ίδια ο γιος της να έχει τίτλο πρίγκιπα, εκείνη είπε ότι δεν την ενδιαφέρουν τα μεγαλεία των επίσημων τίτλων: «Αλλά ήταν η ιδέα του ότι ο γιος μας δεν ήταν ασφαλής, και επίσης η ιδέα του πρώτου έγχρωμου μέλους της οικογένειας που δεν θα λάμβανε τίτλο όπως τα άλλα εγγόνια».

Ο πρίγκιπας Χάρι, που εμφανίστηκε στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης, περιέγραψε τη συζήτηση ως «παράξενη» λέγοντας ότι τον σόκαρε. Αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα: «Είναι η συζήτηση που δεν θα μοιραστώ ποτέ».

«Σεισμός» στη Βρετανία – Αντιδράσεις στον Τύπο και τα social media

«Η Μέγκαν κατηγορεί το Παλάτι για ρατσισμό» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Mail και η Βρετανή υφυπουργός αρμόδια για τα Παιδιά και τις Οικογένειες δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως χώρος για ρατσισμό στην κοινωνία μας», ενώ ο γνωστός Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν σημείωσε ότι «αυτή η συνέντευξη είναι μια απολύτως επαίσχυντη προδοσία της Βασίλισσας και της Βασιλικής Οικογένειας».

Αυτές είναι μερικές από τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τη συνέντευξη που παραχώρησαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν στην Όπρα Γουίνφρεϊ, κατά την οποία εκείνη κατηγόρησε κάποιον στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας ότι εξέφρασε ανησυχίες για το πόσο σκούρο θα μπορούσε να είναι το δέρμα του γιου τους.

Ακολουθεί μια επιλογή από αντιδράσεις σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Βίκυ Φορντ, υφυπουργός αρμόδια για τα Παιδιά και τις Οικογένειες

“Δεν υπάρχει κανένας απολύτως χώρος για ρατσισμό στην κοινωνία μας”, δήλωσε στο Sky News η Φορντ, αν και πρόσθεσε πως δεν είδε τη συνέντευξη στο CBS η οποία μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Republic, οργάνωση που αγωνίζεται για την κατάργηση της μοναρχίας

“Η μοναρχία μόλις επλήγη από την χειρότερη κρίση της από την παραίτηση του 1936. Είτε για το καλό της Βρετανίας είτε για το καλό των νεώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας αυτός ο σάπιος θεσμός πρέπει να φύγει”.

Πιρς Μόργκαν, Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής

“Αυτή η συνέντευξη συνιστά απολύτως μια επαίσχυντη προδοσία της Βασίλισσας και της Βασιλικής Οικογένειας. Τις περίμενα όλες αυτές τις άθλιες καταστροφικές ανοησίες, που εξυπηρετούν μόνον την ίδια, από την Μέγκαν Μαρκλ -αλλά για τον Χάρι, ότι θα την άφηνε να αποκαθηλώσει την οικογένειά του και την Μοναρχία κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι επαίσχυντο”.

Σερένα Γουίλιαμς, Αμερικανίδα Τενίστρια

“Η Μέγκαν Μάρκλ, η ανιδιοτελής μου φίλη, ζει τη ζωή της -και ηγείται δίνοντας το παράδειγμα- με ενσυναίσθηση και συμπόνοια. Με διδάσκει καθημερινά τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά ευγενής. Τα λόγια της δείχνουν τον πόνο και τη σκληρότητα που έχει βιώσει”.

Μπίλι Τζιν Κινγκ, Αμερικανίδα Πρώην Τενίστρια

“Ανάμεσα στις αποκαλύψεις από την συνέντευξη της Μέγκαν και του Χάρι βρίσκεται η πάλη της Μέγκαν με την ψυχική υγεία. Ελπίζουμε ότι η ειλικρίνειά της θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποδοχή και μεγαλύτερη βοήθεια για αυτούς που την χρειάζονται”.

Πρώην Ηθοποιός του STAR TREK Τζόρτζ Τάκεϊ

“Ίσως θα έπρεπε απλώς να κάνουν την Όπρα βασίλισσα και να τελειώνουν”.

Daily Mail, Βρετανία, Πρωτοσέλιδος Τίτλος

“Η Μέγκαν κατηγορεί το Παλάτι για ρατσισμό”

Daily Mirror, Βρετανία, Πρωτοσέλιδος Τίτλος

“Ρωτούσαν πόσο σκούρο θα ήταν το δέρμα του Άρτσι”

Μπερνίς Κινγκ, το τελευταίο παιδί του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

“Η βασιλεία δεν είναι ασπίδα από την καταστροφή και την απόγνωση του ρατσισμού”.

Νίνα Πάρκερ, Δημοσιογράφος του E!

“Ξέρετε γιατί οι μαύρες γυναίκες πιστεύουν την Μέγκαν; Επειδή ξέρουμε ακριβώς πώς είναι αυτές οι μικροεπιθέσεις. Και πώς σε οδηγούν σιγά σιγά στην τρέλα”.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Εν τω μεταξύ, μέχρι και 9 εκατομμύρια δολάρια φημολογείται ότι πλήρωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δικτυο CBS στην Όπρα Γουίνφρεϊ, για να μεταδώσει την πολυαναμενόμενη συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο θα τα βγάλει τα λεφτά του, καθώς τη συνέντευξη παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, που θέλουν να μάθουν τι ακριβώς έγινε με την βασιλική οικογένεια και τους Σάσεξ.

Λίγες ώρες μετά την προβολή της συνέντευξης στις ΗΠΑ, οι οικονομικές λεπτομέρειες της συνέντευξης αποτελούν ένα καλά προστατευμένο μυστικό. Η εταιρεία της Γουίνφρεϊ, Harpo productions, παρήγαγε την συνέντευξη πριν την πουλήσει. Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι δε θα πάρουν δολάριο για τη συνέντευξη, όπως απάντησε και η ίδια η Μαρκλ στην αρχή της συνέντευξης, ωστόσο θα επωφεληθούν με άλλους τρόπους.

Όσο για το CBS, σίγουρα έβγαλε τα χρήματά του μέσω των διαφημιστικών συμφωνιών, αφού μία διαφήμιση 30 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια της δίωρης εκπομπής να κόστιζε περίπου 325.000 δολάρια, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Αυτό είναι περίπου το διπλάσιο του κόστους μιας κανονικής διαφήμισης που προβάλλεται κατά τη διάρκεια μιας κυριακάτικης εκπομπής.
Η εκπομπή αρχικά, είχε γίνει γνωστό πως θα ήταν διάρκειας 90 λεπτών, ωστόσο το CBS την επέκτεινε, κάνοντάς τη δίωρη, με στόχο να δώσει έτσι στο δίκτυο ένα επιπλέον εμπορικό διάλειμμα για να κερδίσει ακόμα περισσότερα χρήματα από τις διαφημίσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις