Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει βλέψεις και για το διάστημα! Πιο συγκεκριμένα αυτό που θα επιδιώξει θα είναι να στείλει στο διάστημα έναν Τούρκο αστροναύτη. Κάτι για το οποίο θα χρειαστεί και την πολύτιμη αρωγή της Ρωσίας. Κάτι που σημαίνει ότι θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, μετά τους S-40.

Πρόκειται για μια είδηση που κάνει τον γύρο στα τουρκικά ΜΜΕ, μετά την υπόθεση των απόστρατων ναυάρχων είναι ότι η Τουρκία ενδέχεται να υπογράψει σύντομα συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με τη συνεργασία στο διάστημα, δήλωσε ο επικεφαλής του διαστημικού πρακτορείου της Τουρκίας Serdar Huseyn Yildirim σε συνέντευξή του πριν από την 60ή επέτειο της διαστημικής πτήσης του Γιούρι Γκαγκάριν, όπως μεταδίδει το Sigma live..

«Χτίζουμε διμερείς σχέσεις με χώρες και διεθνείς οργανισμούς, τους οποίους έχουμε προσδιορίσει σύμφωνα με τους εθνικούς μας στόχους. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε κοινούς όρους συνεργασίας με διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Έχουμε σχέδια για την υπογραφή συμφωνίας στο εγγύς μέλλον », είπε ο Γιλντιρίμ.

Θέλουν να εξερευνήσουν το διάστημα

«Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι μια πολύ περίπλοκη και δαπανηρή δουλειά. Απαιτεί υψηλές τεχνολογίες και για το λόγο αυτό η διεθνής συνεργασία είναι πολύ σημαντική σε αυτόν τον τομέα. Στόχος μας σε διεθνές επίπεδο είναι να καθιερώσουμε σταθερές σχέσεις συνεργασίας με περιφερειακούς εταίρους και με τους γείτονές μας. Όσον αφορά τη Ρωσία, έχουμε τεράστιες ευκαιρίες σε πολλούς τομείς συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πολύ ταχύτερη πρόοδο, εάν κατορθώσουμε να οικοδομήσουμε σταθερές σχέσεις εταιρικής σχέσης βασισμένες σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες», είπε.

Υπενθύμισε το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Φεβρουάριο.

«Όπως ίσως γνωρίζετε, η Τουρκία παρουσίασε στις 9 Φεβρουαρίου το δικό της διαστημικό πρόγραμμα για να θέσει στόχους για δέκα χρόνια μπροστά. Αυτό το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τους κύριους στόχους της Τουρκίας, τους οποίους έθεσε η χώρα στη διαστημική σφαίρα, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την επίτευξή τους. Εμείς υποστηρίζουμε πλήρως και πιστεύουμε στην εφαρμογή των στρατηγικών για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Στις 10 Φεβρουαρίου, η Roscosmos είπε στο TASS ότι η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται σε συνομιλίες για διμερή διακυβερνητική συμφωνία για την ανάπτυξη συνεργασίας στο διάστημα. Η Roscosmos αναμένει από την Τουρκία να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις διαστημικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της διαστημικής αποστολής ενός τούρκου αστροναύτη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις