Μια πολύ σοβαρή καταγγελία ερευνούν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για ανταλλαγή εμβολίων που προορίζονται για τους αυτόχθονες με παράνομο χρυσό. Οι αυτόχθονες του Αμαζονίου καταγγέλλουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που προορίζονται για τη φυλή τους δίνονται σε μεταλλωρύχους με αντάλλαγμα παράνομο χρυσό. Την καταγγελία έφερε στη δημοσιότητα η Ένωση Χουτουκάρα, η οποία εκπροσωπεί τους αυτόχθονες Γιανομάμι, με την υποστήριξη της ΜΚΟ Instituto Socioambiental.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην πολιτεία Ροράιμα της Βραζιλίας ερευνούν τώρα τις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Reuters της εισαγγελίας.

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα κύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού και οι φυλές αυτοχθόνων της χώρας βρίσκονται μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της.

Η Ένωση Χουτουκάρα κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι ένας υγειονομικός στην περιοχή Χομόξι έδωσε σε παράνομους χρυσωρύχους εμβόλια κατά της COVID-19 με αντάλλαγμα χρυσό. Ο εργαζόμενος αυτός των υγειονομικών υπηρεσιών πούλησε επίσης βενζίνη και μια γεννήτρια στους μεταλλωρύχους ανταλλάσσοντάς τα με χρυσό, πρόσθεσε.

«Οι Γιανομάμι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι υλικά και φάρμακα που προορίζονται για τους ιθαγενείς δίδονται αντί αυτών σε παράνομους μεταλλωρύχους» δήλωσε ο Ντάριο Κοπενάουα Ιανομάμι της Χουτουκάρα σε επιστολή του, στην οποία αναφέρονται οι επίσημες καταγγελίες που έγιναν στους εισαγγελείς και στο υπουργείο Υγείας.

Σε άλλη περίπτωση, ένας άλλος εργαζόμενος στις υγειονομικές υπηρεσίες συνάντησε μεταλλωρύχους τη νύχτα και τους έδωσε φάρμακα έναντι χρυσού, σύμφωνα με την ένωση. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας διευκρίνισε ότι έλαβε την επιστολή στις 5 Απριλίου και άρχισε την έρευνα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις