Σε αρκετά… κακή κατάσταση βρίσκεται το σύστημα Υγείας της Ινδίας εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού από τότε που άρχισε η πανδημία.  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα κρεματόρια καίνε εκατόμβες νεκρών και οι κλίβανοι εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο. Ενδεικτικά, την Τρίτη καταγράφηκαν 259.170 κρούσματα. Αυτό είναι και το υψηλότερο ημερήσιο στον κόσμο, ενώ καταγράφηκαν και 1.761 θάνατοι.

Οι αριθμοί είναι ρεκόρ για την Ινδία μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του Covid-19, η οποία, όπως φοβούνται οι επιστήμονες, θα μπορούσε να ξεφύγει από τα εμβόλια. Η Βρετανία ήδη πρόσθεσε την Ινδία στην «κόκκινη λίστα» της τη Δευτέρα, αλλά ήδη είναι πολύ αργά καθώς περισσότερα από 100 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον διαγνωστεί θετικά σ την ινδική μετάλλαξη από τα τέλη Μαρτίου, ενώ περίπου 900 άνθρωποι έφταναν από την Ινδία καθημερινά στη Βρετανία!

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πραγματοποιήσει απόψε συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με το γιατί περίπου 900 άτομα έφθασαν από την Ινδία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ στους Βρετανούς απαγορευόταν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Να σημειώσουμε ότι άλλοι 5.000 άνθρωποι επρόκειτο να ταξιδέψουν από την Ινδία στη Βρετανία, πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου την Παρασκευή.

Τι πιστεύεται για την νέα μετάλλαξη

Η μετάλλαξή «B.1.617», πιστεύεται ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο θανατηφόρα από άλλα στελέχη, ενώ οι γιατροί λένε ότι οι ασθενείς τους είναι σημαντικά νεότεροι από ό,τι εκείνοι του πρώτου κύματος. Οι γιατροί στο Νέο Δελχί επισημαίνουν, ότι τα δύο τρίτα των νέων ασθενών τους είναι κάτω των 45 ετών, ενώ στη Βομβάη ασθενούν – και μάλιστα βαριά – παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, ηλικίες που δεν είχαν καταγραφεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ένα νοσοκομείο στην πόλη Gujarat δημιούργησε τον πρώτο παιδιατρικό θάλαμο κορονοϊού. Ο πνευμονολόγος Amit Dave είπε ότι οι νέοι έχουν συμπτώματα «ιδιαίτερης σοβαρότητας» από τον κορονοϊό, που επηρεάζουν τους πνεύμονες, την καρδιά και τους νεφρούς τους.

Στο νότο, στην πόλη Μπανγκαλόρ, οι ηλικίες κάτω των 40 ετών αποτελούσαν το 58% των κρουσμάτων στις αρχές του Απριλίου, από το 46% που ήταν πέρυσι. Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει εμβόλια σε άτομα άνω των 18 ετών από τις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά δεν είναι σαφές εάν η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει τις ποσότητες που χρειάζεται, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την αλυσίδα εφοδιασμού στον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις