Εκτός του προγράμματος του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35 είναι πλέον οριστικά η Τουρκία. Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία ότι έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν το μνημόνιο συμφωνίας του 2006 που είχε υπογραφεί από εννέα χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι υπόλοιποι οκτώ εταίροι υπέγραψαν ένα νέο μνημόνιο συμφωνίας και η νέα κατάσταση διαβιβάστηκε στην Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία είναι οι υπογράφοντες το τελευταίο μνημόνιο.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά και έφτιαχνε ανταλλακτικά για την παραγωγή τους, αλλά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 αφότου αποφάσισε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία, για τους οποίους η Ουάσιγκτον λέει ότι απειλούν τα F-35.

Παρά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, το Πεντάγωνο δήλωσε προηγουμένως ότι θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους Τούρκους εργολάβους για βασικά εξαρτήματα F-35.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις