Δύο κρατίδια της Ινδίας επιστρατεύουν ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, παραβλέποντας τις συστάσεις του ΠΟΥ. Τουλάχιστον δύο κρατίδια έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να χορηγήσουν στους πληθυσμούς τους το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών τύπων παρασιτικών λοιμώξεων) ως μέσο προστασίας κατά της βαριάς νόσησης από COVID-19 καθώς τα νοσοκομεία τους είναι υπερφορτωμένα με ασθενείς που νοσούν βαριά.

Η πρωτοβουλία του παράκτιου κρατιδίου Γκόα και του βόρειου Ουταραχάντ ελήφθη παρά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλων φορέων κατά της χρήσης τέτοιων μέτρων.

“Τα υπάρχοντα στοιχεία για την χρήση της ιβερμεκτίνης για την θεραπεία ασθενών με COVID-19 δεν είναι καταληκτικά”, ανέφερε στα τέλη Μαρτίου σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

“Μέχρι να είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα, ο ΠΟΥ συστήνει το φάρμακο αυτό να χρησιμοποιείται μόνο στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών”.

Η Merck, μια παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, έχει επίσης αναφέρει ότι τα παρόντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη χρήση του φαρμάκου για την θεραπεία της COVID-19. “Δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουμε τη χρήση του”, δήλωσε η Αννίτα Μάθιου, μια ειδική στις μολυσματικές νόσους που εδρεύει στο Μουμπάι.

Το κρατίδιο Γκόα, ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή του να χορηγήσει ιβερμεκτίνη σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, ενώ το κρατίδιο των Ιμαλαΐων, Ουταραχάντ, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη διανομή ταμπλετών σε όλους τους κατοίκους άνω των δύο ετών εκτός από τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

“Μια επιτροπή ειδικών γιατρών το πρότεινε αυτό. Περιμένουμε να έρθουν προμήθειες. Μόλις έρθουν θα διανείμουμε το φάρμακο αυτό”, δήλωσε στο Reuters ο Ομ Πρακάς, ανώτερος αξιωματούχος του Ουταραχάντ.

Το κρατίδιο αυτό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο φιλοξένησε το Kumbh Mela, ένα ινδουιστικό φεστιβάλ διάρκειας μιας εβδομάδας που συγκέντρωσε εκατομμύρια πιστούς από ολόκληρη τη χώρα.

Οι εικόνες από τη συγκέντρωση έδειξαν ότι οι περισσότεροι πιστοί δεν φορούσαν μάσκα και δεν τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ πλήθη συνέρρεαν για να βουτήξουν στον Γάγγη.

Οι αρχές του κρατιδίου που ανήκουν στο κόμμα Bharatiya Janata του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχουν αναφέρει από τις αρχές Απριλίου αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων, από κάτω των 300 που κυμαίνονταν καθημερινά σε άνω των 7.000 καθώς και αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Ο Μόντι και άλλοι πολιτικοί ηγέτες στην Ινδία έχουν δεχτεί έντονη κριτική επειδή δεν κατάφεραν να ματαιώσουν θρησκευτικές και πολιτικές συγκεντρώσεις σε πολλά κρατίδια παρά τις ενδείξεις από τα μέσα Φεβρουαρίου ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα θα αυξανόταν.

Παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων όμως ο Μόντι δεν επέβαλε λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο φοβούμενος τον αντίκτυπο που θα είχε στην οικονομία και άφησε την πρωτοβουλία στις κυβερνήσεις των κρατιδίων που όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθυστέρησαν πολύ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις