Την πλήρη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Αυστραλία δεσμεύτηκε ο Άντονι Μπλίνκεν, σε συνάντηση που είχε με την Αυστραλή ομόλογό του, το απόγευμα της Πέμπτης. Οι εμπορικές σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας βρίσκονται σε ψυχρό επίπεδο τους τελευταίους μήνες, με την χώρα της Ωκεανίας να αναζητά λύσεις που δεν θα πλήξουν περεταίρω την οικονομία της.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας τόνισε στην Μαρίζ Πέιν ότι «οι ΗΠΑ δεν αφήσουν την Αυστραλία μόνη της στις οικονομικές πιέσεις της Κίνας». Στη συνέχεια ο κ. Μπλίνκεν πρόσθεσε λέγοντας πως «Αυτό κάνουν οι σύμμαχοι. Βάζουμε πλάτη ο ένας στον άλλον προκειμένου να αντιμετωπίσουμε απειλές και προκλήσεις από τη θέση της συλλογικής δύναμης».

Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετές σημαντικές διαφορές και διαφωνίες με την Κίνα, το ίδιο συμβαίνει και με την Αυστραλία, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να ασκήσει έντονες πιέσεις στα ζητήματα που αφορούν το εμπόριο. Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε χαρακτηριστικά πως ΗΠΑ και Αυστραλία είναι στενά συνδεδεμένες και βασίζονται σε βαθιές κοινές αξίες που κανένα άλλο έθνος, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, δεν μπορεί να «ξεριζώσει».

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ όσο και η Μαρίζ Πέιν τόνισαν την αναγκαιότητα της παρουσίας ενός ενωμένου μετώπου απέναντι στην Κίνα, λέγοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει και το κλειδί για τις έρευνες που διεξάγονται σχετικά με την προέλευση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2019.

Η Κίνα ανέβαλλε τον οικονομικό διάλογο με την Αυστραλία, ο οποίος είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, θέλοντας να αυξήσει τις πιέσεις προς την Καμπέρα, λόγω της υποστήριξης στις έρευνες που γίνονται σχετικά με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν «βυθιστεί» πιο πολύ από ποτέ, κυρίως όταν το Πεκίνο εμπόδισε το προηγούμενο έτος τις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα, σίτου, κρασιού και άλλων αγαθών, αναγκάζοντας της κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον να προβεί σε υποχωρήσεις.

Η Αυστραλία ήταν από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσαν στον τεχνολογικό κινεζικό «γίγαντα» Huwaei να προχωρήσει στην δημιουργία εγκαταστάσεων δικτύων 5G, για λόγους ασφαλείας, εξοργίζοντας το Πεκίνο.

Η Αυστραλή ΥΠΕΞ, μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε πως γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει εκ νέου εποικοδομητικός διάλογος με την Κίνα τονίζοντας όμως πως δεν θα γίνουν υποχωρήσεις σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις