Επτά κόμματα θα βρίσκονται στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Με την εκλογική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί, Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αλλά με απώλειες στα ποσοστά του. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει ποσοστό 27,8%, καταγράφοντας πτώση 2,8% από τις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΔΗΚΟ, με επίσης πτώση στα ποσοστά τους.

Το ΑΚΕΛ εξασφάλισε 22,3% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 2,8% και το ΔΗΚΟ 11,3% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 3,14%.

Μάχη στήθος με στήθος, μέχρι την υστάτη έδιδαν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, για την τέταρτη θέση. Ωστόσο, εν τέλει επικράτησε το ΕΛΑΜ εξασφαλίζοντας 6,7% των ψήφων, καταγράφοντας άνοδο στα ποσοστά του κατά 3,1% από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Η ΕΔΕΚ συγκέντρωσε 6,7% των ψήφων και πήρε την πέμπτη θέση στη Βουλή.

Ακολουθούν στην έκτη θέση η ΔΗΠΑ με 6,1% των ψήφων και στην έβδομη θέση οι Οικολόγοι με 4,4% των ψήφων.

Εκτός Βουλής έμειναν το κίνημα Αλληλεγγύη και η Αννα Θεολόγου.

Οι πρώτες δηλώσεις

«Οι πολίτες εκφράστηκαν με την ψήφο τους. Η απογοήτευση τους εκφράστηκε με ψηλή αποχή και ψήφο διαμαρτυρίας. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναμέναμε». Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να πούμε από τώρα ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Έχουμε μπροστά μας το Συνέδριο του κόμματος, δεν είμαστε πρόθυμοι να μπούμε σε εσωστρέφεια».

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε όλα όσα συνιστούν το κομματικό μας DNA. Τη θεσμική διαφθορά, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την λύση του Κυπριακού. Έχουμε χρέος να εργαστούμε για βουλή με φιλολαϊκό πρόσημο και προοδευτική αλλαγή στην διακυβέρνηση του τόπου.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε: Η πραγματικότητα είναι ότι περιμέναμε ψηλότερα ποσοστά. Είμαστε ένα μικρό και υποστήκαμε ανελέητο πόλεμο από τους μεγάλους. Ήταν δύσκολο για εμάς στην προεκλογική εκστρατεία. Είμαι περήφανος σε σχέση με τον αριθμό των μελών στην Βουλή που έχουμε. Θα συνεχίσουμε δυνατά. Θα εστιάσουμε και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως διαφθορά, προβλήματα της νεολαίας. Κόμματα στοχοποίησαν το Κίνημα με βίντεο. Μπαίνουμε στην Βουλή είτε τους αρέσει είτε όχι.

Με μια λιτή ανάρτηση στο twitter σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα η Ελένη Θεοχάρους, ρίχνοντας αυλαία στην κοινοβουλευτική παρουσία της Αλληλεγγύης.

Επιβράβευση των κομμάτων “που είναι μπλεγμένα στα σκάνδαλα της διαπλοκής και της διαφθοράς” από τον κόσμο, θεωρεί ότι δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών η Γενική Συντονίστρια του κινήματος «Αλλαγή Γενιά» Άννα Θεολόγου, σημειώνοντας ότι η ίδια θέλει να πιστεύει ότι το κίνημα θα παραμείνει και θα διεκδικήσει όσα ζητά ως αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.

«Ο λαός έχει μιλήσει. Φαίνεται ότι έχει επιλέξει την διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα και αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας», είπε η κ. Θεολόγου σε δηλώσεις της απόψε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα κάνει δηλώσεις από το Πρόεδρικό αργότερα απόψε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις