Πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ κατέβασαν φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επικαλούμενοι το αποικιοκρατικό παρελθόν της Μεγάλης Βρετανίας. Η κίνησή τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα, με το υπουργείο Παιδείας να κάνει λόγο για μια «παράλογη» ενέργεια.

Αναλυτικότερα, μέλη της επιτροπής Middle Common Room (MCR) του Magdalen College -ένωση τριτοετών φοιτητών- ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του πορτρέτου της βασίλισσας διότι «για πολλούς φοιτητές οι εκφράσεις της μοναρχίας και της βρετανικής μοναρχίας εκπροσωπούν την πρόσφατη αποικιοκρατική ιστορία», ανέφεραν οι Times.

Η κίνηση φέρνει και πάλι στο προσκήνιο στη Βρετανία τη συζήτηση για τον ρατσισμό και το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας, η οποία είχε ξεκινήσει με τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter.

Αντιδράσεις από κυβέρνηση και Τύπο

Η Ελισάβετ Β’, η οποία του χρόνου θα γιορτάσει 70 χρόνια βασιλείας, είναι «η επικεφαλής του κράτους και συμβολίζει το καλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη διάρκεια της μακράς βασιλείας της εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση των βρετανικών αξιών της ανεκτικότητας, του ανοίγματος και του σεβασμού», τόνισε ο υπουργός Παιδείας της χώρας Γκάβιν Γουίλιαμσον σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ το θέμα βρέθηκε στο πρωτοσέλιδο πολλών βρετανικών εφημερίδων.

«Πώς τολμούν!», έγραψε η Daily Express αναφερόμενη στους φοιτητές. Η βασίλισσα έγινε «το πιο πρόσφατο θύμα της “κουλτούρας ακύρωσης”», κατήγγειλε η Telegraph.

Ο πρόεδρος του MCR Μάθιου Κάτζμαν δήλωσε στην Mail Online ότι οι φοιτητές κατέβασαν το πορτρέτο της βασίλισσας «έπειτα από συζήτηση για τον σκοπό ενός τέτοιου χώρου στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι η αίθουσα θα πρέπει να είναι ένας χώρος ουδέτερος που θα είναι ανοικτός σε όλα τα μέλη». «Δεν αφορά τη βασίλισσα ή τη βασιλική οικογένεια, το συμπέρασμα ήταν απλώς ότι υπάρχουν καλύτερα μέρη για το πορτρέτο αυτό», πρόσθεσε.

Η πρύτανης του Magdalen College δήλωσε ότι οι φοιτητές δεν εκπροσωπούν το διάσημο κολλέγιο που δημιουργήθηκε πριν 550 χρόνια, αλλά υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους «στην ελευθερία της έκφρασης και στην πολιτική συζήτηση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις