Την Κυριακή έγινε ο πρώτος γύρος των Περιφερειακών Εκλογών στην Γαλλία! Προηγείται των προεδρικών εκλογών, οι οποίες θα γίνουν σε έναν χρόνο. Πάντως, τα ποσοστά είναι απογοητευτικά για τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ η αποχή… έσπασε τα κοντέρ φτάνοντας το 66&.

Πτώση για τη Λεπέν

Το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς Εθνικός Συναγερμός (Λεπέν) κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις. Δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καμία από τις 6 εκ των 13 περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις. Οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι επίσης θετικές, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Απογοήτευση για Μακρόν

Απογοήτευση επικρατεί και στο στρατόπεδο του Γάλλου Προέδρου, αφού δεν κατέγραψε καλές επιδόσεις . Όπως επισημαίνουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα exit polls δείχνουν πως σε κομβικές περιοχές της χώρας, οι υποψήφιοι του κόμματος του δεν έχουν προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Ποιοι ευνοούνται

Διαφαίνεται η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων, γεγονός που ευνοεί το LR και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του προεδρικού κόμματος La République en marche (Lrem).

Οι οικολόγοι (EELV), οι οποίοι κατέγραψαν καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές του 2020, δεν έχουν επίσης καλά εκλογικά αποτελέσματα κατά την σημερινή ψηφοφορία.

Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,1%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας. Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις