Ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας. Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός της χώρας, Στεφάν Λεβέν και τώρα πρέπει να αποφασίσει την επόμενη κίνησή του. Συνολικά 181 νομοθέτες ψήφισαν να τον απομακρύνουν. Το Αριστερό Κόμμα, μια ομάδα αντιπολίτευσης με 27 έδρες στο Κοινοβούλιο, είχε ζητήσει να γίνει η εν λόγω ψηφοφορία.

Αφορμή για την κυβερνητική κρίση στάθηκε η προσπάθεια να βρεθεί λύση αναφορικά με το πλαίσιο των κανονισμών που διέπει το σύστημα διαμόρφωσης των τιμών των ενοικίων. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς επιθυμούσαν τη χαλάρωση των κανονισμών, έτσι ώστε οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς να καθορίζουν το ύψος των ενοικίων ειδικά για τα νεόδμητα σπίτια.

Ο Λέβεν που ηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πρότεινε συμβιβαστικά η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου να προέλθει μέσα από το διάλογο και τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών της στεγαστικής αγοράς. Ωστόσο, η Αριστερά απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση και απέσυρε τη στήριξη του προς το πρόσωπο του.

«Ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη (ήτοι η κοινή γνώμη) καλείται να διαπραγματευτεί με το πιστόλι στον κρόταφο. Βρίσκω εξαιρετικά ανησυχητικό πως μοιάζουν αποφασισμένοι να αυξήσουν τα ενοίκια του κοσμάκη» σχολίασε οργισμένη η επικεφαλής της Αριστεράς, Νούσι Νταντγκοστάρ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σημαίνει ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης θα πρέπει είτε να παραιτηθεί είτε να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Ο Λεβέν είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι ήθελε να περιμένει μέχρι να τελειώσει η ψηφοφορία προτού μπορέσει να «σκεφτεί τι είναι καλύτερο για τη Σουηδία».

Τώρα, έχει μια εβδομάδα για να πάρει μια απόφαση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις