Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα του «πειράματος της Ισλανδίας», δηλαδή τα δοκιμαστικά για την τετραήμερη εργασία. Οι δοκιμές κράτησαν μεταξύ 2015-2019 και όσοι πήραν μέρος πληρώνονταν μεν κανονικά, εργάζονταν όμως λιγότερες ώρες.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και βελτιώθηκε για την πλειονότητα των εργασιακών χώρων που πήραν μέρος στο πείραμα. Αντίστοιχα πειράματα «τρέχουν» πια και σε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία.

Στην Ισλανδία, τα δοκιμαστικά διαχειρίστηκε το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και περιλάμβαναν πάνω από 2.500 υπαλλήλους (το 1% περίπου του εργατικού δυναμικού της χώρας). Οι περισσότεροι πήγαν από τις 40 ώρες την βδομάδα στις 35 ή 36 ώρες, σύμφωνα με την Association for Sustainable Democracy (Alda) της Ισλανδίας.

Το πείραμα οδήγησε τα συνδικάτα στο να διαπραγματευτούν εκ νέου τις συμβάσεις και πλέον το 86% του εργατικού δυναμικού της χώρας εργάζονται λιγότερες ώρες (με το ίδιο μεροκάματο) ή θα αποκτήσουν άμεσα το δικαίωμα να το κάνουν.

Το μικρότερο ωράριο λειτούργησε ευεργετικά για τους υπαλλήλους, καταγράφηκαν μικρότερα επίπεδα εργασιακού στρες και εξάντλησης.

Ο ερευνητής της Alda, Gudmundur Haraldsson, δήλωσε: «Το ισλανδικό ταξίδι για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα μας λέει ότι όχι μόνο είναι δυνατό να δουλεύεις λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και πως αυτή η αλλαγή είναι επίσης δυνατή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις