Φάουτσι παραλλαγή Ο: Σε συναγερμό βρίσκονται και οι ΗΠΑ για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε αναλυτική ενημέρωση από τους επιστήμονες με τη συμμετοχή του κορυφαίου επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι. Κατά τον Φάουτσι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να υπάρξουν οριστικά στοιχεία για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση ο Φάουτσι δήλωσε ότι πιστεύει πως τα υπάρχοντα εμβόλια πιθανόν να προσφέρουν «έναν βαθμό προστασίας κατά σοβαρών περιπτώσεων της COVID-19» και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι τους κάλεσε έστω και τώρα να κάνουν την πρώτη δόση.

Ο Φάουτσι δήλωσε στο ABC News ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος θα φτάσει «αναπόφευκτα» στις ΗΠΑ ενώ αυτό που τον ανησυχεί είναι η ικανότητα του νέου στελέχους να μεταδίδεται γρήγορα. «Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει τώρα να ανησυχούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ο καιρός έχει γίνει πιο κρύος και οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους, έχει ήδη αναγκάσει κάποια νοσοκομειακά συστήματα και πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι στιγμής σχεδόν 782.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από την COVID-19 από τις αρχές του 2020, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 48 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι και αυτές στη λίστα των χωρών που έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Από τις 12:01 στην ανατολική ζώνη ώρας των ΗΠΑ (07:01 ώρα Ελλάδος) σήμερα, οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο σχεδόν όλων των ξένων πολιτών που βρέθηκαν σε κάποια από 8 χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής τις τελευταίες 14 ημέρες και εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία στην οποία συνιστάται η αποφυγή των ταξιδιών Αμερικανών σε αυτές.

Οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ που ταξίδεψαν στις χώρες αυτές θα μπορούν να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος και γι’ αυτούς δεν επιβλήθηκαν νέα μέτρα διαγνωστικού ελέγχου ή αξιώσεις για ιχνηλάτηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις