Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα (01/12) ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας που βρίσκεται στη Μόσχα για πάνω από τρία χρόνια πρέπει να φύγει από τη Ρωσία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Μάλιστα, το υπουργείο προειδοποιεί ότι αν οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν να έρθουν σε μια συναίνεση στο θέμα των Ρώσων διπλωματών, άλλη μια ομάδα Αμερικανών διπλωματών θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Ρωσία μέχρι την 1η Ιουλίου.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μια μέρα αφότου ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοβ, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον απελαύνει de facto Ρώσους διπλωμάτες.

«Η αμερικανική πλευρά προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες της και τον κόσμο, διαστρεβλώνοντας εσκεμμένα τα γεγονότα. Μας προσάπτουν κάτι που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη» ανέφερε ο Αντόνοβ.

Ο πρέσβης πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο του 2020, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε μονομερώς όριο τριών ετών στις μακροχρόνιες αποστολές για τους υπαλλήλους της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και των ρωσικών γενικών προξενείων στη Νέα Υόρκη και το Χιούστον.

«Σχετικά με τις άλλες διπλωματικές αποστολές, υπάρχει περίοδος διαμονής πέντε ετών στις ΗΠΑ. Η δήλωση ότι η αποχώρηση 55 Ρώσων διπλωματών δεν αντέχει επίσης σε κριτική. Είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που αρνηθούμε να συναινέσουμε στην απαίτηση αυτή, οι Ρώσοι θα στερηθούν από την ασυλία τους και άλλα διπλωματικά προνόμια. Άρα, η συζήτηση στην πραγματικότητα είναι για απέλαση» υπογράμμισε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ.

Ο Αντόνοβ κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιστρέψει στις διεθνείς υποχρεώσεις όσον αφορά στη διπλωματική ιδιοκτησία και στη συνήθη πρακτική της λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών.

«Οι προτάσεις μας παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε.

Παράλληλα, ο Ρωσός αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, προειδοποίησε ότι όλοι οι Ρώσοι διπλωμάτες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κίνδυνο απέλασης, υπογραμμίζοντας ότι η όλη κατάσταση είναι απρόβλεπτη.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής, ούτε εγώ ο ίδιος, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα έρθει στο μυαλό των Αμερικανών φίλων μας» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η πολυπλοκότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει στη Ρωσία και στις ΗΠΑ να καταφέρουν μια «αναγέννηση» στις διμερείς σχέσεις.

Αν και οι Ρώσοι διπλωμάτες που εργάζονται στη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στον ΟΗΕ, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην Ουάσινγκτον, εξακολουθούν και έχουν προβλήματα από τους περιορισμούς που επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και εμποδίζουν την εργασία τους.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η διαταγή να αποχωρήσουν 27 Ρώσοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου δεν είναι απέλαση, καθώς η Μόσχα μπορεί να στείλει άλλα μέλη στη θέση τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις