Σενάρια για μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω σύνδεσης με τον αγωγό TANAP στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα, κάνουν λόγο το CNN Turk και οι εφημερίδες Milliyet και Hürriyet.

Τα σενάρια συνεργασίας Τουρκίας, Ισραήλ, Ελλάδας για τα ενεργειακά, έρχονται στην επιφάνεια μετά την πρόσφατη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το Βερολίνο επιζητά άμεσα εναλλακτικές λύσεις για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται θα απαιτηθεί η κατασκευή ενός νέου αγωγού 500 χλμ από την περιοχή της Μερσίνης στην Αλεξανδρέττα, προκειμένου να συνδεθεί κοντά στο Εσκί Σαχίρ, με τον υπάρχον αγωγό TANAP, που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν.

Τούρκοι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό, θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, μεταφέροντας το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβαθιάν του Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας.

Τα τρία σενάρια για το φυσικό αέριο

Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι να μεταφερθεί το αέριο του Ισραήλ στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ Λιβάνου-Συρίας, πράγμα που φαίνεται απίθανο ή της Κύπρου, που όμως εκεί το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο, καθώς εμπλέκονται πολλά μέρη.

Το δεύτερο σενάριο είναι το φυσικό αέριο να ξεκινήσει από το Ισραήλ, να πάει Τουρκία και μετά στην Ελλάδα, από όπου θα διοχετευθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ένα τρίτο σενάριο είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας Τουρκίας- Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ μέσω του αγωγού EastMed.

Σημειώνεται δε ότι πριν από 14 μήνες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που λύσουμε το θέμα της Κύπρου, λύνεται και το 60% των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα εμπόδια

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι τουρκικοί υπολογισμοί και ενδόμυχες προσδοκίες ωστόσο «σκοντάφτουν» στο γεγονός πως για να φτάσει το ισραηλινό αέριο στην Αλεξανδρέττα, θα πρέπει ο υποθαλάσσιος αγωγός να διέρχεται από την κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες, φαντάζει αδύνατο χωρίς την προηγούμενη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Θεωρείται επίσης απίθανο Λίβανος και Συρία, να επιτρέψουν να περάσει ο υποθαλάσσιος αγωγός, μέσω των δικών τους ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις