Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιέγραψε κατά τη συνέντευξή του στο περιοδικό Time, πώς οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν κοντά στη σύλληψη ή τη δολοφονία του τις πρώτες ώρες της εισβολής.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Simon Shuster, ο οποίος πέρασε δύο εβδομάδες στο προεδρικό συγκρότημα στο Κίεβο, ο Zelenskiy περιέγραψε πώς τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν κοντά στο να βρουν τον ίδιο και την οικογένειά του καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν την κυβερνητική συνοικία της πρωτεύουσας την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης.

Ενώ πολλές από τις αναμνήσεις του από εκείνες τις πρώτες ώρες παρέμειναν «αποσπασματικές», ο Ζελένσκι είπε ότι ξεχώρισε η αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.

Μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, ο ίδιος και η σύζυγός του, Olena Zelenska, πήγαν να πουν στην κόρη τους, 17 ετών, και στον γιο τους, εννέα ετών, να ετοιμαστούν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. «Τους ξυπνήσαμε», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Time. «Ήταν δυνατά. Υπήρχαν εκρήξεις εκεί πέρα».

Ο ουκρανικός στρατός είπε στον Ζελένσκι ότι ρωσικές ομάδες κρούσης είχαν πέσει με αλεξίπτωτο στο Κίεβο για να σκοτώσουν ή να αιχμαλωτίσουν αυτόν και την οικογένειά του. «Πριν από εκείνη τη νύχτα, είχαμε δει τέτοια πράγματα μόνο στις ταινίες», δήλωσε στο περιοδικό ο Andriy Yermak, ο επικεφαλής του επιτελείου του.

Πυροβολισμοί ξέσπασαν γύρω από την κυβερνητική συνοικία καθώς έπεφτε η νύχτα την πρώτη ημέρα του πολέμου. «Οι φρουροί μέσα στο συγκρότημα έκλεισαν τα φώτα και έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα και τουφέκια εφόδου για τον Ζελένσκι και περίπου δώδεκα βοηθούς του».

Ένας από τους λίγους αξιωματούχους που ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν τα όπλα ήταν ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, βετεράνος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας. «Ήταν ένα απόλυτο τρελοκομείο», δήλωσε ο Αρέστοβιτς στο Time. «Αυτόματα όπλα για όλους».

Τα ρωσικά στρατεύματα έκαναν δύο απόπειρες να εισβάλουν στο συγκρότημα ενώ η οικογένεια του Ζελένσκι ήταν ακόμα μέσα, σύμφωνα με τον Shuster.

Το επόμενο βράδυ, αφού αρνήθηκε τις προσφορές για ένα πιο ασφαλές περιβάλλον -συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που θα του επέτρεπαν να δημιουργήσει μια κυβέρνηση εξορίας- ο Ζελένσκι βγήκε έξω στην αυλή για να καταγράψει ένα διάσημο πλέον βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο τηλέφωνό του.

Εκείνη τη στιγμή ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συνειδητοποίησε πραγματικά το ρόλο του στον πόλεμο. «Καταλαβαίνεις ότι παρακολουθούν», είπε στο περιοδικό. «Είσαι ένα σύμβολο. Πρέπει να ενεργείς με τον τρόπο που πρέπει να ενεργεί ο αρχηγός κράτους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις