Θετική έκβαση είχαν οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις στη Γαλλία αφού το Αριστερό κόμμα, του οποίου ηγείται ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν αργά τα μεσάνυχτα χθες ότι κατέληξαν σε συμφωνία και θα συνεργαστούν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία στις 12 και στις 19 Ιουνίου.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας τους στις επόμενες εκλογές, ήρθε, μάλιστα, μετά από μία πρωτομαγιάτικη παρέλαση. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Οικολόγων επικύρωσε τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν μέλη των δύο κομμάτων εδώ και δύο εβδομάδες, με 84 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 8 λευκές, ενώ υπήρξε και ένα άτομο που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Αριστεροί και Οικολόγοι ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι και οι δύο θα ήθελαν να βάλουν ένα τέλος στη «νεοφιλελεύθερη» πορεία της ΕΕ και αντ’ αυτού θα στόχευαν «σε ένα νέο έργο που θα εξυπηρετεί την οικολογική και κοινωνική οικοδόμηση».

Εξάλλου τα δύο κόμματα συμφώνησαν και το όνομα με το οποίο θα κατέβουν στις εκλογές: «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση».

Συμφωνήθηκαν επίσης η διαίρεση των εκλογικών περιφερειών, αλλά και το ότι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, θα αναλάβει την πρωθυπουργία σε περίπτωση πλειοψηφίας του κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, μιας και που οι Αριστεροί είναι η μεγαλύτερη ομάδα του νέου σχήματος.

Το ότι επετεύχθη συμφωνία πάντως είναι ιστορικό γεγονός, μιας και πρόκειται για τις δύο βασικές δυνάμεις της Αριστεράς στη Γαλλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, μια αριστερή συμμαχία δεν θα συγκέντρωνε την πλειοψηφία ενάντια στο μπλοκ που υποστηρίζει τον Μακρόν.

Επόμενο βήμα η σύμπλευση με τους σοσιαλιστές

Και μία συμφωνία με τους Σοσιαλιστές θα ήταν εξίσου ιστορική, καθώς οι Σοσιαλιστές έχασαν πολλά μετά την αποχώρηση του Ζαν-Λυκ Μελανσόν το 2008. Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία δεν είναι ακόμα ορατή, αφού οι συζητήσεις μεταξύ Σοσιαλιστών και Αριστερών ξεκίνησαν αργότερα και ακόμα συνεχίζονται.

«Προχωράει. Να είστε βέβαιοι ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το κάνουμε να προχωρήσει», διαβεβαίωσε ο Μελανσόν και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι αν στοχεύουμε ή όχι στη νίκη».

Συμφωνία απόψε; «Απόψε, θα κοιμάμαι», απάντησε μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα ​​ο Ολιβιέ Φορ, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος: «Δεν υπάρχει προθεσμία, πρέπει να πετύχεις. Μπορούμε να πούμε ότι δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις απόψε».

Λίγα λεπτά αργότερα, Φορ και Μελανσόν έδωσαν τα χέρια, πριν ξεκινήσουν μια σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες με το πλήθος να φωνάζει «Λαϊκή Ένωση!».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε ξανά και είναι φυσιολογικό, γιατί κάνουμε κάτι ιστορικό», ανέφερε από την πλευρά του ο Λορέντ Μπομέλ, ένας από τους σοσιαλιστές που έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση: «Αν συμφωνούσαμε μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, θα ήταν ύποπτο. Είναι φυσιολογικό να αφιερώνουμε χρόνο για να διευκρινίσουμε και να συζητήσουμε τα θέματα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο σοσιαλιστής Ολιβιέ Φορ, διαπραγματεύεται με τους Αριστερούς υπό την πίεση της ολοένα και πιο έντονης εσωτερικής αντιπολίτευσης.

Ο προκάτοχός του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή την Κυριακή αναφερόμενη ιδιαίτερα στην επιθυμία των Αριστερών να «ξεφύγουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», να επαναφέρουν τη σύνταξη στα 60 και να ξεκινήσουν «ιλιγγιώδη ανέφικτα έξοδα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις