Ουκρανία: Η Ουκρανία κατηγόρησε τις δυνάμεις της Ρωσίας ότι λεηλάτησαν ανεκτίμητα αντικείμενα από το μουσείο της Μελιτόπολης και πιο συγκεκριμένα τη χρυσή συλλογή των Σκυθών.

Οι New York Times επικαλούμενοι τη διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της πόλης Λέιλα Ιμπραΐμοβα αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι είχαν κρύψει τον ανεκτίμητο θησαυρό σε κούτες σε ένα κελάρι, ωστόσο ρωσικά στρατεύματα την απήγαγαν και την ανέκριναν για αρκετές ώρες ώστε να τους αποκαλύψει την τοποθεσία του.

Το περιστατικό συνέβη τον προηγούμενο μήνα, καθώς η πόλη είναι υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές Μαρτίου, ωστόσο έγινε γνωστό μόλις την 1η Μαΐου από τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ.

«Δεν ξέρουμε πού το πήγαν»

Η ληστεία ξεκίνησε όταν ένας μυστηριώδης άνδρας με λευκή στολή εργαστηρίου εμφανίστηκε στο μουσείο. Μια διμοιρία Ρώσων στρατιωτών στεκόταν πίσω του, κρατώντας όπλα. Μπήκε στο μουσείο κατευθύνθηκε στο κελάρι και χρησιμοποιώντας μακριές λαβίδες και ειδικά γάντια έβγαλε προσεκτικά δεκάδες ειδικά χρυσά αντικείμενα ηλικίας άνω των 2.300 ετών από τις χάρτινες κούτες που ήταν εκεί. Μετά ο μυστηριώδης ειδικός, οι Ρώσοι στρατιώτες και ο χρυσός εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με τους New York Times, αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 198 χρυσά αντικείμενα, σπάνια παλιά όπλα, ορισμένα ασημένια νομίσματα και μετάλλια.

Τα χρυσά αντικείμενα ήταν από τη σκυθική αυτοκρατορία και χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

«Δεν ξέρουμε πού το πήγαν» είπε δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ λέγοντας ότι «τα ‘ορκ’ κατέκτησαν τον Σκυθικό χρυσό μας», χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο με τον οποίο πολλοί Ουκρανοί αναφέρονται στους εισβολείς Ρώσους στρατιώτες. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο ακριβές συλλογές στην Ουκρανία και σήμερα δεν ξέρουμε πού την πήγαν».

Σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής του μουσείου, Yevhen Horlachev, είπε ότι τα αντικείμενα «έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία για ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι ξοδεύει «πολλή προσπάθεια και ενέργεια» να τα κρύψει. Δεν είπε πού μεταφέρθηκαν τα αντικείμενα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις