Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις στον δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο άσκησης, περίπου εκατό στρατιώτες προσομοίωσαν την «ηλεκτρονική εκτόξευση» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων τύπου Iskander με πυρηνικά όπλα, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξασκήθηκαν σε επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων ενός φανταστικού εχθρού καθώς και στο πώς θα απαντήσουν σε μια αντεπίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα σε στόχους που μιμούνται εκτοξευτές πυραυλικών συστημάτων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού, ανέφερε η δήλωση.

Μετά την εκτέλεση των «ηλεκτρονικών» εκτοξεύσεων, το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε ελιγμό για να αλλάξει θέση προκειμένου να αποφευχθεί «πιθανό αντίποινα», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

Οι μάχιμες μονάδες εξασκούσαν επίσης «δράσεις σε συνθήκες ραδιενέργειας και χημικής μόλυνσης».

Στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί.

Το Καλίνινγκραντ είναι ένας ρωσικός θύλακας στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ δύο μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, άρα δεν επελέγησαν τυχαία ούτε ο τόπος ούτε η χρονική συγκυρία αυτής της άσκησης, σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ.

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου έθεσε μάλιστα σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, ενώ έχει απειλήσει με αστραπιαία αντίποινα σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός του Κρεμλίνου έχει προειδοποιήσει για «αστραπιαία» αντίποινα εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

«Εδώ και δύο εβδομάδες, ακούμε από τις τηλεοπτικές μας οθόνες ότι πρέπει να ανοίξουν πυρηνικά σιλό», δήλωσε την Τρίτη ο εκδότης της ρωσικής εφημερίδας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις