Καρίν Ζαν Πιερ: Στις 13 Μαΐου, η 44χρονη γυναίκα θα διαδεχθεί την ελληνικής καταγωγής, Τζεν Ψάκι ως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα, δηλωμένη ομοφυλόφιλη στο αξίωμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι την επέλεξε για εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου καθώς έχει όλα τα προσόντα για τη θέση.

«Η Καρίν φέρνει όχι μόνο την εμπειρία, το ταλέντο και την ακεραιότητα που χρειάζονται για αυτήν τη δύσκολη δουλειά, αλλά θα συνεχίσει να ηγείται της επικοινωνίας για το έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Η Καρίν είχε δηλώσει το 2016 ως τότε εκπρόσωπος της εθνικής οργάνωσης «MoveOn» ότι, «Είμαι ότι μισεί ο Ντόναλντ Τραμπ: γυναίκα, μαύρη, ομοφυλόφιλη και μαμά». Με τη σύντροφό της και ανταποκρίτρια του CNN, Σουζάν Μαλβό, έχουν υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, την Σολέιγ Μαλβό Ζαν Πιερ.

Το πλούσιο βιογραφικό

Αρχικά, ήταν στο επιτελείο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και υπήρξε συνεργάτιδα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις κατά την προεκλογική περίοδο του 2020. Μέχρι σήμερα ήταν αναπληρώτρια της Τζεν Ψάκι.

Εκτός των εκστρατειών και της θητείας της στον Λευκό Οίκο, η Ζαν-Πιέρ υπήρξε εξέχουσα ακτιβίστρια των Δημοκρατικών και έκανε τακτικές εμφανίσεις ως πολιτική αναλύτρια στο MSNBC.

Το 2014, η Ζαν έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κολούμπια, διδάσκοντας στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Δημόσιες Υποθέσεις το 2003.

Ποια είναι η 44χρονη Ζαν-Πιερ

Η 44χρονη Καρίν Ζαν-Πιερ γεννήθηκε στο Φορτ ντε Φρανς της Μαρτινίκα και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά της σε ηλικία πέντε ετών, όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes». Μεγάλωσε στο Κουίνς Βίλατζ της Νέας Υόρκης και είναι η μεγαλύτερη από τα τρία αδέρφια της. Η μητέρα της εργαζόταν και ο πατέρας της ήταν οδηγός ταξί.

Καθώς οι δύο γονείς της δούλευαν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, η Ζαν Πιερ ήταν συχνά υπεύθυνη για την φροντίδα των μικρότερων αδερφών της. Είναι απόφοιτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης κι έλαβε το μεταπτυχιακό της από το τμήμα Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.

Εργάστηκε για την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 και είχε προηγουμένως απασχοληθεί στον Λευκό Οίκο κατά τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Έχει διατελέσει επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης «MoveOn.org».

Αρχικά, η Καρίν Ζαν Πιερ ήθελε να γίνει γιατρός για «να κάνει τη διαφορά στον κόσμο». Συνειδητοποίησε όμως γρήγορα ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική μέσω της ενασχόλησής της με την πολιτική.

«Πολλοί γονείς και οικογένειες μεταναστών πιστεύουν ότι αυτό είναι που σε κάνει επιτυχημένο, αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Τότε όμως κατάλαβα ότι η ιατρική δεν ήταν για μένα. Και όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, βρέθηκα ανάμεσα σε υπέροχους ανθρώπους, εξαιρετικούς μέντορες, που μου έλεγαν «αν θέλεις να κάνεις τη διαφορά, γιατί δεν κάνεις πολιτική; Συνειδητοποίησα ότι αυτό ήθελα να κάνω. Γι’ αυτό τώρα λέω πάντα στους ανθρώπους: “Ακολούθησε το πάθος σου, μην ακούς αυτούς που προσπαθούν να αποφασίσουν για σένα! Κάνε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο».

Η Πιέρ έχει μιλήσει αναλυτικά για τη ζωή της στο βιβλίο της «Μια ιστορία ελπίδας, σκληρής δουλειάς και η υπόσχεση της Αμερικής». Σε αυτό αναφέρει πως ζει με τη σύντροφό της, την εθνική ανταποκρίτρια του CNN Suzanne Malveaux και πως έχουν μία κόρη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις