Ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε για πρώτη φορά την «Ομιλία της Βασίλισσας» στην έναρξη των εργασιών στη Βουλή των Λόρδων, την Άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ υποφέρει από προβλήματα υγείας που δεν της επέτρεψαν να εκφωνήσει η ίδια τον λόγο της. Όπως ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, το βράδυ της Δευτέρας, η βασίλισσα δεν μπορούσε να παραστεί λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1963 που η 96χρονη βασίλισσα δεν διαβάζει την «Ομιλία της Βασίλισσας».

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ ότι η βασίλισσα δεν θα παρίστατο στην τελετή καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με την κινητικότητά της, ο 73χρονος Κάρολος έφθασε στο Ουεστμίνστερ για να παρουσιάσει τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο Κάρολος, που τα τελευταία χρόνια είχε παρευρεθεί στην έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου στο πλάι της μητέρας του, άρχισε την ανάγνωση κάθε νομοσχεδίου, με τη φράση «η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας…».

Η βασίλισσα απείχε από την τελετή αυτή δύο φορές κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της –το 1959 και το 1963, όταν ήταν έγκυος στους γιους της Άντριου και Έντουαρντ. Η βασίλισσα, που έχει χάσει μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις από τότε που νοσηλεύτηκε για ένα βράδυ τον περασμένο Οκτώβριο για αδιευκρίνιστη ασθένεια, εξέδωσε ειδικές επιστολές, εξουσιοδοτώντας τον Κάρολο και τον Ουίλιαμ να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά της σε αυτή την τελετή.

Ο διάδοχος του θρόνου αναφέρθηκε σε μια λίστα με νομοσχέδια που η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ελπίζει να προωθήσει στο κοινοβούλιο τους επόμενους 12 μήνες.

Τα 38 νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν μέτρα για την αναδιάρθρωση της αγοράς ελεγκτικών υπηρεσιών, την πάταξη της παράνομης χρηματοδότησης και την προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό το Σίτι του Λονδίνου σε διεθνείς επενδυτές μετά το Brexit, ένα σχέδιο νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια για τη διευκόλυνση της μετάβασης σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ένα σχέδιο νόμου για την προστασία δεδομένων και νομοθεσία που θα θέσει τη νέα Τράπεζα Υποδομών σε καταστατική βάση.

Άλλα νομοσχέδια θα απαγορεύσουν τη «θεραπεία μετατροπής» που επιδιώκει να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων και θα δημιουργήσει μια νέα ρυθμιστική αρχή για τη σιδηροδρομική βιομηχανία.

Επίσης, προβλέπεται νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των ενοικιαστών που θα καταργήσει τις λεγόμενες «χωρίς υπαιτιότητα» εξώσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις