Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Φιέστα στο αεροδρόμο Ατατούρκ διοργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, φτάνοντας στο σημείο να υπενθυμίσει πως το 1453 ο Μωάμεθ δεν είχε «αλώσει» μόνο την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Πελοπόννησο και την Αθήνα.

Πέρα από αυτή την εκδήλωση, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας διοργάνωσε και προκλητικό σόου με φώτα στην Αγία Σοφία, που περιλάμβανε σκηνές από την Άλωση, όπως τον Μωάμεθ Β’ του Πορθητή πάνω στο άλογο. Ανάλογο σόου με φώτα στήθηκε και στον πύργο του Γαλατά.

«Προχώρησε προς την Κωνσταντινούπολη δίχως να φοβάται με την καρδιά του να φλέγεται για την κατάκτηση. Μαζί με τον ιερό στρατό του ή θα έπεφτε νεκρός, ή θα γινόταν ο Πορθητής. Ύψωσε τη σημαία ακριβώς στη μέση της Πόλης και εξακολουθεί να κυματίζει εδώ και αιώνες. Ήχησε και τον ήχο του μουεζίνη στην Αγία Σοφία. Με την μαγεία σου, με την υπερηφάνεια σου, με το νάζι σου, με τον Κεράτιο σου και τον Μαρμαρά σου, με τον Βόσπορο, με τον στόχο σου την Αγία Σοφία, η οποία είναι η καρδιά του κόσμου και εδώ δεν θα σιωπήσει ποτέ το κάλεσμα του ιμάμη για προσευχή. Η Κωνσταντινούπολη θα υμνείται για πάντα με το όνομα του Πορθητή», ακούγεται στο βίντεο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις