Επίθεση στο Καπιτώλιο: Εμπρηστικές αναρτήσεις στο Twitter, ένα απειλητικό τηλεφώνημα: η επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο παρουσίασε την  Πέμπτη 16 Ιουνίου, τις πιέσεις που άσκησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς προκειμένου να προσπαθήσει να τον εμποδίσει να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

“ Ο πρόεδρος ενημερώθηκε επανειλημμένα ότι ο αντιπρόεδρος δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά άσκησε δημοσίως πίεση στον Μάικ Πενς για να κάνει ακριβώς αυτό”, δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Πιτ Άγκιλαρ.

Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο έρευνας η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων επιθυμεί να αποδείξει ότι η απόρριψη των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών από τον Τραμπ δεν ήταν απλώς η αντίδραση ενός ανθρώπου που δεν ξέρει να χάνει, αλλά μέρος της στρατηγικής του για να διατηρήσει την εξουσία.

Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία επικεντρώθηκε στη συνταγματική διαδικασία μέσω της οποίας εκλέγονται οι πρόεδροι των ΗΠΑ, την τελετή επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών από τον Πενς ενώπιον του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου 2021. Συνήθως η τελετή αυτή είναι απλώς τυπική.

“ Επανάσταση”

Ο Τραμπ τότε είχε ισχυριστεί ότι οι αντιπρόεδροι έχουν την εξουσία να σταματήσουν τη διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων, κάτι που νομικοί αλλά και σύμβουλοι του Πενς έχουν διαψεύσει.

Ο Γκρεγκ Τζέικομπ, τότε σύμβουλος του Αμερικανού αντιπροέδρου, κατέθεσε στην επιτροπή ότι “ η εξέταση του κειμένου, η ιστορία και ειλικρινά η κοινή λογική” επιβεβαίωσαν ότι ο Πενς δεν είχε την εξουσία να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών.

“ Πιστεύω ότι αν ο αντιπρόεδρος Πενς είχε υπακούσει στις εντολές του προέδρου του (…) αυτό θα είχε βυθίσει την Αμερική σε αυτό που πιστεύω ότι θα ισοδυναμούσε με επανάσταση εν μέσω συνταγματικής κρίσης”, τόνισε ο Μάικλ Λάτινγκ συντηρητικός πρώην δικαστής και ανεπίσημος σύμβουλος του Πενς.

Η επιτροπή αποκάλυψε επίσης μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Πενς το πρωί της 6ης Ιανουαρίου 2021.

“ Η συζήτηση ήταν τεταμένη”, δήλωσε η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του πρώην προέδρου, η οποία βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο την ώρα του τηλεφωνήματος. Άλλοι σύμβουλοι του Τραμπ δήλωσαν ότι ο πρόεδρος έβρισε επανειλημμένα τον Πενς.

Μία ώρα αργότερα ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε για τελευταία φορά να αναγκάσει τον Πενς να υποκύψει στο αίτημά του δηλώνοντας σε ομάδα υποστηρικτών του που είχε συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον: “ Μάικ Πενς, ελπίζω ότι θα πολεμήσετε για το καλό της χώρας μας, του Συντάγματός μας. Διαφορετικά θα απογοητευθώ πολύ”.

“ Κρεμάστε τον”

Λίγα λεπτά αργότερα ο Πενς δημοσίευσε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις του προέδρου.

Την ίδια ώρα διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Κογκρέσο. Η διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων διακόπηκε βίαια.

Την ώρα που ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του Κογκρέσου απομακρύνονται από το ημικύκλιο ο Τραμπ σχολιάζει ενοχλημένος στο Twitter ότι ο Πενς “ δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που ήταν απαραίτητο για να προστατεύσει τη χώρα”.

Το πλήθος που έχει εισβάλει στο Καπιτώλιο φωνάζει “ κρεμάστε τον Μάικ Πενς”. Σε προηγούμενες ακροάσεις σύμβουλοι του Τραμπ δήλωσαν στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο πρώην πρόεδρος σχολίασε στις προτροπές αυτές των υποστηρικτών του λέγοντας “ του αξίζει”.

Αφού κατέφυγε σε ένα υπόγειο, ο Πενς παρέμεινε στο Καπιτώλιο στη διάρκεια της επίθεσης, με διαδηλωτές κάποιες φορές να βρίσκονται “ μερικές δεκάδες μέτρα μακριά του”, αποκάλυψε χθες η επιτροπή.

Όταν έπειτα από μερικές ώρες αποκαταστάθηκε η ηρεμία στην Ουάσινγκτον, ο Πενς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τόνισε ότι “ όσοι έσπειραν ζιζάνια δεν κέρδισαν” και επικύρωσε την εκλογή Μπάιντεν.

Έπειτα από μήνες σιωπής ο πρώην αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στη διάρκεια ομιλίας του στη Φλόριντα στα μέσα Φεβρουαρίου. “ Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι είχα το δικαίωμα να ανατρέψω το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ είχε άδικο”, τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις